Kerkelijke uitvaartenBij een overlijden neemt de familie of de begrafenisondernemer zo vlug mogelijk contact op met de aangestelde contactpersoon, diaken Luc Claeys, om de nodige praktische schikkingen te treffen.
De uitvaart heeft gewoonlijk plaats om 10.00 uur. Er is vooraf, achteraan in de kerk of in de rouwkapel, gelegenheid om de overledene te groeten en deelneming te betuigen aan de familie. De uitvaartviering is in principe een woord- en gebedsviering (zonder communie) en wordt voorgegaan door de diaken en/of Erik Noë, door de bisschop gemandateerde voorganger in de uitvaartliturgie.

Bij een overlijden heeft men de mogelijkheid om op de vooravond van de uitvaart een gebedswake te houden. Een gebedswake zonder 's anderdaags een uitvaartliturgie is niet mogelijk.

De familie kan zowel voor de uitvaart als voor de avondwake, indien ze dat wenst, helpen bij de samenstelling en de inhoud van de vieringen na afspraak met de diaken, Luc Claeys of voorganger Erik Noë.

Contactgegevens:
E-mail: via het contactformulier rechts op deze pagina
Telefoon: 016/90.77.55
Secretariaat: Pastorie , Sint-Annastraat 17a, 3390 Tielt-Winge

Meer informatie over uitvaarten vind je op de website van de Kerk in Vlaanderen kerknet. Heb je vragen over het verloop van een uitvaart, dan vind je wellicht in dit document een antwoord: 'Overzicht van de uitvaartliturgie.'

Nadien zal in de parochie waar de uitvaart plaats vond op zaterdagavond of zondag de Eucharistie worden opgedragen om de dierbare overledene te herdenken. Zo kunnen familieleden en vrienden die eventueel niet op de uitvaart aanwezig konden zijn nog samen voor de overledene bidden.

Families die toch een uitvaart wensen met eucharistieviering, kunnen dit verzoek steeds aan de diaken richten, die dan - in de mate van het mogelijke - een priester zal contacteren. Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag verloopt de uitvaartplechtigheid altijd als een gebedsdienst zonder eucharistie.

Een uitvaart in de rooms-katholieke Kerk kost 300 euro (vanaf 1/1/2023).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.