vrijdag 22 september 2017

Orgelconcert in Sint-Martinuskerk Tielt-Winge

Op zaterdag 23 september wordt om 18:00 Eucharistie gevierd in de kerk. Nadien kunt u meteen het beste plaatsje bemachtigen voor een uniek orgelconcert.

zaterdag 23 september 2017, 20u
Sint-Martinuskerk Tielt-Winge (Optielt)
A Flauto Traverso e Organowondermooie sonates voor traverso en orgel
Wim Brabants (traverso) & Bart Rodyns (orgel)

toegangsprijs: €10 / €7 (leden TOK) / €2 (jeugdleden)
receptie na concert

Het knap gerestaureerde Binvignat-orgel van de Sint-Martinuskerk in Tielt-Winge bleek tijdens het erg succesvolle concert van vorig jaar de perfecte speelpartner te zijn voor de trompet. Dit jaar gaat het instrument de confrontatie aan met de traverso, de barokke houten dwarsfluit. Händel, Bach en Telemann schreven er heerlijke muziek voor. Vele van deze sonates maken gebruik van de zogeheten basso continuo: de klavierspeler speelt vanuit een baspartij met cijfertjes die aangeven welke noten hij er in de rechterhand kan bijspelen. Bach componeerde echter ook sonates met een volledig uitgeschreven rechterhandpartij, zodat er zich een heuse dialoog ontspint tussen beide spelers: kamermuziek ten top!
Wanneer die sonates dan ook nog eens gebracht worden door twee excellente musici ontstaat er een ware magie. Bart Rodyns is verzot op elk klavier: orgel, klavecimbel, piano, harmonium … hij bespeelt ze allemaal! En liefst nog op historische instrumenten. Met diverse ensembles brengt hij de klank van vroeger weer tot leven. Hij vormt een vast duo met traversospeler Wim Brabants, tot 2015 docent aan het Lemmensinstituut en lid en bezieler van vele binnen- en buitenlandse ensembles die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van 18de- en 19de-eeuwse muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.