woensdag 14 maart 2018

Proficiat aan de dopelingen en hun ouders


Dopen of dopen we niet?
De ouders vertrouwen Janne toe aan
de Heer.
Op maandag ochtend 5 maart las ik in de krant en op de sociale media dat minder dan de helft van de ouders in Belgiƫ hun kinderen nog laat dopen. Vaak haalt men als argument aan dat kinderen zelf moeten kunnen beslissen. Dat is uiteraard zo. Een baby beslist niet over zijn eigen doop. Met de doop wordt een kindje opgenomen in de geloofsgemeenschap en beloven de ouders om het kindje christelijk op te voeden en het de weg van Jezus te tonen. Over je eigen christelijke levensweg kan je maar beslissen als je ook weet wat die inhoudt. Kinderen die niet gedoopt zijn en waarvan de ouders nooit iets over Jezus vertellen, zullen later inderdaad nooit vragen om gedoopt te worden. Je kiest alleen maar voor iets dat je kent en waarvan je houdt.
Doopsel van Jack

In het weekend van 3 en 4 maart werden twee jonge kindjes uit onze parochiefederatie in de geloofsgemeenschap opgenomen: Janne Huybregts uit Houwaart en Jack Van Cauwenbergh uit Tielt. Proficiat aan de ouders en de dopelingen.

Boekenjagers
Bij het buitengaan van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tielt na de doop op zondag 4 maart struikelde ik haast over twee in plastic ingepakte boeken die aan de rand lagen van het kerkhof. Het bleken exemplaren te zijn van het Oude en Nieuwe Testament, achtergelaten door een enthousiasteling van de boekenjagers. Boekenjagers (https://www.boeken-jagers.be/) laten her en der boeken achter die je gratis kunt meenemen en lezen. Ze vragen alleen om een foto te posten op hun website of op hun facebookpagina en als het even kan om zelf ook eens een boek achter te laten voor iemand anders. 


Deze twee exemplaren heb ik gefotografeerd maar niet meegenomen. Ik heb thuis genoeg exemplaren van de Bijbel. Ik ben benieuwd of iemand ze zal oprapen en meenemen. Het is een bijzondere manier van evangelisatie. Het is overigens al de tweede keer dat ik boeken vond in Tielt-Winge. De vorige keer was dat ook al op een kerkhof, na een begrafenis.
Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.