maandag 4 maart 2019

Gezinsviering met een paars tintje


Wanneer we de eerste zondag van de maand vieren, zakken gewoonlijk heel wat gezinnen naar Houwaart af voor de eucharistie. Dit was op zaterdag 2 maart niet anders. De laatste eucharistieviering voor het begin van de veertigdagentijd kreeg een extra feestelijk tintje. Niemand minder dan Mgr. Koen Vanhoutte, de hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen, ging voor in deze mis.

Paars kalotje
Een bisschop herken je aan het paarse kalotje op de kruin van zijn hoofd. Het is een half bolvormig hoofddeksel dat ook solideo, pileolus of zucchetto wordt genoemd. De benaming 'soli deo' (lett. alleen voor God) ontstond, omdat dit hoofddeksel door de bisschop enkel wordt afgenomen voor het eucharistisch gebed, waarin de consecratie plaatsvindt.Kruisje
Voor de homilie (de preek) nodigde de bisschop de jongeren uit om voor het altaar te komen zitten zodat ze goed zouden kunnen horen. Mgr. Vanhoutte vertelde over Jezus als een goede leraar wiens voorbeeld zo aantrekkelijk is dat je Hem wil navolgen. Dat was ook de vraag die de diaken aan elke vormeling afzonderlijk stelde vooraleer de bisschop hen het kruisje aanreikte: “Wil jij leven in Jezus’ Geest?”

Ontmoeting
Na deze plechtige vieren kregen de gelovigen de kans een praatje te slaan met Mgr. Koen Vanhoutte die iedereen persoonlijk ging begroeten. Dankzij vrijwilligers uit alle parochies van Tielt-Winge en de ploeg van de gezinsvieringen konden we genieten van een kleine receptie met lokale dranken: witte wijn van de wijnbouwers in Houwaart en fruitsap uit Meensel-Kiezegem. Veel dank ook aan de ploeg van Houwaart voor een fraai met bloemen versierde kerk en een gemotiveerd koor met 2 jonge zussen als organist en voorzanger.

Luc Claeys p.di.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.