woensdag 23 oktober 2019

Samen Kerk vormen

Op zondag 13 oktober vierde de geloofsgemeenschap van Sint-Joris-Winge samen met de vrijwilligers van Samana, de basisschool van Sint-Joris-Winge en de eerste communicantjes die zich voorbereiden op het ontvangen van de hun sacrament.

Eerste communicantjes brengen de offergaven aan
13 oktober was immers de nationale ziekendag waarin aandacht geschonken wordt aan de mantelzorgers en aan hen die langdurig ziek zijn. Samana streeft naar verbondenheid en wil daarvoor danken, ook in de kerk. De kinderen van de lokale basisschool feesten altijd mee en zetten hun beste beentje voor in de zang.

Dit jaar waren ook de eerste communicanten van de partij. Ze hadden net een catechese achter de rug over Sint-Franciscus, de heilige die zich bekommerde om zieken en armen.

In zijn preek zei de diaken onder andere: "Ook wij worden aangesproken door anderen met de vraag, bekommer je om ons! Ouders, door hun kinderen uiteraard. Vaak, zelfs denk ik. Papa, wil je me eens helpen met deze tekening want ik kan dat niet goed. Of mama, ik voel me niet zo lekker … ik heb hoofdpijn. Ouders gaan dan liefdevol naar hun kinderen toe, Papa’s steken een handje toe bij de tekening; mama’s leggen hun hand op het hoofd van de kinderen en geven een pilletje tegen de hoofdpijn.

Bij Jezus’ verhaal gaat het niet alleen om de vraag van degene die heel dicht bij ons staan, maar ook om zij die wat verderaf staan en om onze bekommernis vragen. Vandaag (morgen) 13 oktober is het de dag van de chronische zieken, op deze dag vraagt  de organisatie Samana (Ziekenzorg) aandacht voor wie kampt met een chronische aandoening of voor wie mensen met een chronische ziekte ondersteunt. Je vindt hen overal, in iedere buurt, in iedere straat. Chronisch zieke mensen leven vaak wat vergeten in de rand van onze samenleving. 

Samana heeft zich altijd ingezet om het contact tussen zieke en gezonde mensen te bevorderen. Als dam tegen de eenzaamheid. Maar ook als hefboom voor een warme buurt waar mensen aandacht hebben voor elkaar. Mensen ontmoeten elkaar in de buurt: spontaan en ongedwongen. Een ‘hallo, hoe gaat het’, een babbel over de dingen van de dag of een gesprek over wat mensen echt raakt. Ontmoeten en verbinden van zieke en gezonde mensen. Dat is wat Samana altijd heeft gedaan."

Van harte dank aan allen die zich inzetten voor verbinding in onze geloofsgemeenschappen.

Luc Claeys p.di.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.