woensdag 20 mei 2020

Een parochieblad uit de oude doos

Geheel toevallig een oud parochieblad in handen gekregen. Zestig jaar lang had het gediend als inpakpapier rond een familiefoto en  was zo op zolder terecht gekomen tot de lenteschoonmaak van dit jaar:

Parochieblad O. L. Vrouw Tielt -  4e zondag na Pasen 15 mei 1960.”

En wat lezen we?
Het was een periode waarin het ”rijke roomse leven” nog duidelijk voelbaar was en sommige priesters op individuele basis al voorzichtig pogingen ondernamen om wat verandering teweeg te brengen in het strakke en stroeve kerkgebeuren. De jaren ’68 lagen nog ver af. In de parochie O. L.-Vrouw was er pastoor Jozef Dewit, met onderpastoor Flor Seps en rustend onderpastoor Karel Havermans. Alle drie nog in zwarte soutane en met witte boord.

Eucharistievieringen werden toen in het parochieblad de “Goddelijke Diensten” genoemd en die hadden in de week plaats om 6.30 u ,om 7.00 u en om 7.45 u. Op zondag was er nog de hoogmis om 10.00 u , Lof om 16.00 u en een parochiemis om 17.00 u

Op zondag 15 mei “Meiprocessie rond de Berg” ; er was die zondag geen Lof maar wel om 15.00 u samenkomst Eucharistische Kruistocht (E.K.) groep B.

De Plechtige Communie had plaats op zondag 22 mei tijdens de hoogmis, maar werd gedurende drie dagen voorbereid en “ingeoefend” om 7.45 u. in de kerk.  Het vormsel (“Plechtige geloofsbelijdenis”) werd vooraf gegaan door een communiemis om 6.30u en de communicanten zouden van op “de koer der zusterschool”  in processie naar de kerk gaan.

Voor de kinderen was uitslapen geen optie in die tijd.
We kunnen lezen dat Walter, Ludwig en Rita werden gedoopt, er een huwelijk was van Wilfried met Leonie en dat Jozef van  Aerschot (te vroeg)overleed.
Inhoudelijk vinden we, gezien het tijdstip van uitgave, artikels omtrent Pasen, zij het in een wat bombastische taal, hoe kan het anders. Verder staan er informatieve artikels over het leven van de karmelietessen (titel: Ze zijn er nodig ), over het katholiek onderwijs (titel: Gaat en onderwijst alle volkeren. Broeders-Onderwijzers in ons land) . Ook het godsdienstleerplan van het lager onderwijs voor die week was er terug te vinden. Een filmbespreking  en een opiniestuk over de rol van de radio (“Belgisch Nederlandse Radio Omroep” genoemd) , het radioprogramma van Radio Vaticaan , een stukje over de houding van rijke zakenlieden bij de uitvaart van een collega , Propaganda voor de Basiliek van Koekelberg, een aankondiging van de Decanala E.K. dagen in augustus … enz.

Ook de sponsoring mocht niet ontbreken, dus reklame: “OMO het modernste waspoeder van het land” ,“Rumoline tegen reumatiek”, “de Beka-relax, de gebreveteerde gezondheidszetel”, “Akeleine tegen pijnlijke voeten”, “Persil”, “Balatum 1960” “Jessel pastilles met levertraanextract”, “Siroop van Dokter Manceau” voor de allerkleinsten, “Hemapurine” een geneesmiddiel tegen wel elf aandoeningen, ….het was er allemaal in terug te vinden, zestig jaargeleden.

Vandaag is Kerk&Leven (voor velen nog “het parochieblad”) een modern weekblad geworden, zonder oogkleppen voor wat er gebeurt rondom ons, de moeite waard in onze soms overvolle brievenbussen.

Dit artikel verschijnt op de lokale bladzijden van Tielt-Winge in Kerk&leven nummer 21 van woensdag 20 mei 2020.  Zelf abonnee worden: http://pastoralezonetielt-winge.blogspot.com/p/parochieblad.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.