dinsdag 14 februari 2023

Eerste huwelijk van het jaar

Romana: "Koen en ik wilden
deze foto persé.
We vinden dat deze foto
echt symboliseert dat
wij ons jawoord hebben gegeven
aan elkaar voor God."
(c) Philip Geens Fotografie
Zaterdag 4 februari gaven Romana en Koen hun jawoord in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tielt;   We zijn benieuwd hoeveel er nog gaan volgen. Misschien geeft Valentijn wel inspiratie aan de koppeltjes.

Diaken Luc Claeys deelde in zijn preek met hen 8 tips die Paus Franciscus op Valentijn in 2014 gaf tegenover 12.000 verloofden.

1. "Het huwelijk is werken, dag in, dag uit. Je zou het kunnen vergelijken met vakmanschap. In zekere zin is het al met een goudsmid. Immers, een echtgenoot maakt zijn echtgenote  meer tot vrouw. Zij op haar beurt maakt van haar echtgenoot een betere man. Het gaat over groeien in menselijkheid, als man en vrouw.”

2. "Liefde is een relatie. Het is een werkelijkheid die groeit. Je zou het kunnen vergelijken met het bouwen van een huis. Een huis bouw je samen. Niet op je eentje!”

3. "Een huwelijk kan je niet bouwen op gevoelens die komen en gaan. Wel op de rots van de echte liefde, de liefde die komt van God.”

4. "Het is niet enkel belangrijk dat een huwelijk blijft duren. De kwaliteit van het huwelijk is ook belangrijk.”

5. "Als we het “Onze Vader” bidden dan zeggen we: Geef ons heden ons dagelijks brood. Als het gaat over het huwelijk dan kunnen we zeggen: Geef ons heden onze dagelijkse liefde.”

6. "Alsjeblief. Dit is de beleefde vorm om je bij iemand aan te dienen, met respect en aandacht.  Kunnen we aan mekaar dank u zeggen? Als verloofden en weldra als gehuwde koppels is het belangrijk om te erkennen dat je wederhelft een geschenk is van God. Als je een geschenk krijgt van God, dan zeg je dank je wel.'”

7. "We weten het allemaal: het perfecte gezin bestaat niet. Evenmin de perfecte echtgenoot of de perfecte vrouw. Om nog niet te spreken van de perfecte schoonmoeder … Wij zijn het die bestaan, zondaars. Jezus kent ons door en door en hij verklapt ons een geheim: laat nooit de dag aan zijn einde komen zonder mekaar om vergeving te vragen.” 

8. "Maak van je huwelijk een echte viering. Immers, het huwelijk is een viering. Het is een christelijke viering, niet enkel een wereldse. Kan je je een feest voorstellen waar enkel maar tee wordt geschonken? Dat bestaat niet. Zonder wijn is er geen feest.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.