woensdag 22 maart 2023

Zullen we wuiven met palmtakken?

De buxusplant die vele voortuinen siert, is in onze streek ook wel gekend als zogenaamde palmstruik. Hij komt van nature niet in Vlaanderen voor maar wel in WalloniĆ« en vooral in mediterrane streken. Toch kon de altijdgroene struik goed gedijen in onze streken en werd hij vooral aangeplant in klassieke kasteel- en kloostertuinen. Wellicht is het daarom dat de plant dienst kon doen als palmtakje in de liturgie op Palmzondag.

De laatste jaren houden de rupsen van de buxusmot lelijk huis in onze tuinen en zijn veel van onze palmstruiken, ook in de pastorietuin aangetast zodat we geen fraaie planten meer hebben voor in de liturgie. Daarom lanceren we een warme oproep aan parochianen die nog een gezonde struik hebben om op zondag 2 april palmtakken mee te brengen die we kunnen wijden en uitdelen aan andere gelovigen. Best geef je vooraf een seintje aan diaken Luc Claeys 016/90.77.55 zo kan hij vooraf inschatten of we voldoende takjes zullen hebben. Alvast bedankt!

We vieren Palmzondag op 2 april in Onze-Lieve-Vrouw Tielt en verzamelen om 09u45 voor een korte palmprocessie vanuit de pastorietuin in de Sint-Annastraat 17 naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Aan de kerkpoort lezen we om 10u het Evangelie over de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem waarna we plechtig de kerk inlopen met vreugdezang. 

Nadien slaat de stemming al gauw om en horen we in het lijdensverhaal hoe Jezus wordt gevangen genomen, ter dood wordt veroordeeld en gekruisigd wordt. Deze viering vormt meteen de aanvang van de Goede Week op weg naar Pasen.

Andere vieringen in de Goede Week:

  • Maandag 3 april 19u30 Chrismamis in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen
  • Woensdag 5 april 19u00 Verzoeningsviering in de Sint-Pieterkerk te Kiezegem
  • Donderdag 6 april 14u30 Viering in het Dommelhof te Sint-Joris-Winge
  • Donderdag 6 april 19u00 Witte Donderdagviering in Sint-Joris-Winge
  • Vrijdag 7 april 15u00 Kruisweg aan de Roeselbergkapel te Houwaart
  • Vrijdag 7 april 19u00 Kruisverering in de Sint-Pieterkerk te Kiezegem
  • Zaterdag 8 april 21u00 Paaswake in O.L.V.-Tielt
  • Zondag 9 april 10u00 Paasviering in Sint-Joris-Winge


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.