dinsdag 2 januari 2024

Laat je huis zegenen voor het nieuwe jaar

 

In vele landen is gebruikelijk om met Driekoningen je huis te laten zegenen met wijwater. Op de voordeur schrijft men met krijt de letters C+M+B in de hoop het kwaad in het komende jaar op afstand te kunnen houden. De tekst blijft minimaal tot en met het feest van Pinksteren boven de deur staan, maar heel dikwijls blijft ze een volledig jaar zichtbaar.

Zegen dit huis

Eigenlijk staan de letters voor de Latijnse zegenspreuk die bij de wijding wordt uitgesproken "Christus Mansionem Benedicat", wat "Christus zegene dit huis" betekent. Omdat  de zegening veelal op de feestdag van 'Driekoningen' of de 'Openbaring van de Heer' wordt gegeven, zegt men dat de drie letters ook de initialen zijn van Caspar, Melchior en Balthazar, de namen die men aan de Wijzen uit het Oosten heeft toegedicht. Volgens het Evangelie van MattheĆ¼s zijn deze Wijzen de eerste niet-joden aan wie Jezus Christus zich heeft geopenbaard.


20*C+M+B+24

De tekst boven de deur wordt elk jaar aangepast aan het jaartal. Dit jaar schrijven we volgend tekens en letters 20*C+M+B+24. In Nederland, Belgiƫ en in het noorden van Duitsland geven parochies aan de bewoners vaak een kartonnen kaartje of een sticker met deze tekst om boven de deur te hangen. Zo zullen wij het ook doen.

Na het ochtendgebed in de kerk op het hoogfeest van de Openbaring van de Heer (Driekoningen)  op zaterdag 6 januari het ochtendgebed bidden, komen we graag uw huis zegenen.

Zegen aanvragen

De huizen zullen gewijd worden op zaterdag 6 januari tussen 09:30 en 16:30 uur. Je kunt de huiszegening aanvragen bij voorkeur via het elektronisch formulier aanvraag huiszegening 2024 (zie ook hieronder), via mail diaken@kerktieltwinge.org of telefonisch op het nummer 016/90.77.55. Vermeld telkens je naam, je naam, je telefoonnummer en het gewenste tijdstip van de zegening.


Gebed

Een zegengebed kan als volgt klinken: "Heer, onze God, dit huis is voor ons een teken van Uw goedheid die ruimte schept. De familie (namen) danken U dat zij er mogen wonen, dat zij er samen mogen zijn en zorgen voor elkaar; dat zij er tijd kunnen maken voor gedeelde vreugden en smarten met hun kinderen en kleinkinderen. Kom met Uw zegen over dit huis en zijn bewoners (zegening met wijwater en palmtakje). Blijf bij hen, ook als het avond wordt. Bewaar hen voor ziekte en eenzaamheid en schenk hen genade in overvloed. We vragen het U door Jezus Christus, Uw zoon die met U leeft en heerst in de eenheid van de heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen. Amen."

LC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.