maandag 11 december 2023

Vredeslicht 2023 in Eupen aangekomen

De intrede van het Vredeslicht 2023
Het vredeslicht dat door een Palestijns meisje in Bethlehem aan de geboortegrot werd aangestoken, arriveerde op zondagavond10 december in Eupen. de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap. Het was dit jaar een moeilijk parcours. Door het oorlogsgeweld moest het Oostenrijks vredeslichtkind, dat gewoonlijk het licht gaat ophalen, noodgedwongen thuisblijven. Door de hevige bombardementen in Gaza en omgeving kon het vredeslicht evenmin vertrekken vanuit de Israëlische luchthaven Tel Aviv en werd er uitgeweken naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Vandaar vloog de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij met het vredeslicht naar Wenen waar het naar de Nederoostenrijkse hoofdstad Linz werd gebracht.

Een opgeluchte bisschop, Mgr. Jean-Pierre Delville 
Oorspronkelijk zou een Belgische scoutsdelegatie het licht daar gaan ophalen, maar dat liep ook mis en uiteindelijk reisden ze naar Essen in Duitsland om vandaar het vredeslicht naar Eupen te brengen en dus kon Mgr. Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik, in de vredeskerk opgelucht zeggen: "Het kleine vlammetje van vrede dat hier is, is met zorg uit Bethlehem naar hier gebracht, ondanks de moeilijkheden van de reis en ondanks de oorlog tussen Israël en Hamas.  Het kleine licht zal een groot licht worden, één zoals waarover de profeet Jesaja spreekt (Jes. 9,1-6) Het volk dat ronddwaalt in het donker, ziet dan een helder licht, over hen die wonen in een land vol duisternis gaat dan een stralend licht op.  Veel mensen worden gekweld door duisternis, denk maar aan de oorlog in Oekraïne, hongersnood of de onrust over de klimaatverandering."

De bisschop gelooft samen met de profeet Jesaja dat het licht voor de mensheid zal komen van een klein kind waarin wij de geboorte van Jezus herkennen, een klein lichtje dat zal schijnen over de gehele wereld. Dankzij de hulp van de jeugdbewegingen ins ons land wordt het vredeslicht verdeeld. "Elk kind is een licht, dat ons verlicht om de wereld van morgen te bouwen", zo zei Mgr. Delville nog. Hij hoopt dat het vlammetje uit Bethlehem dat tot ons is gekomen onze wereld zou verlichten en een weg naar vrede zou banen.

Pater Werner Fierens
met op de achtergrond het vredeskoor

Tot slot zegende de bisschop het vredeslicht en wenste hij allen een gezegend kerstfeest toe.

De mooie plechtigheid in Eupen ging door in de drie landstalen en werd o.a. geleid door pater Werner Fierens o.praem van de Abdij van Averbode die aalmoezenier is bij de scouts en deel uitmaakt van de werkgroep Zingeving. Het geheel werd omkaderd door een koor dat vredesliederen zong samen met het Avondlied en het Beloftelied van de scoutsbeweging.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.