dinsdag 14 mei 2024

Kom, Heilige Geest!


De vrijdag na het hoogfeest van Onze-Lieve-Heer Hemelvaart baden we met de hulpbisschop Mgr. Koen Van Houtte en verschillende gelovigen uit Tielt-Winge in de basiliek van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel het eerste gebed van het Pinksternoveen. De viering werd begeleid en was voorbereid door leden van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Ook pater Augustinus was erbij.

V.l.n.r. Pater Augustinus Aerssens, Mgr. Koen Van Houtte,
Mgr. Jan De Bie

In zijn preek daagde de hulpbisschop ons uit tot een gewetensonderzoek: "Wandel eens door de tuin van je leven en kijk welke vruchten van de Geest er reeds zijn. Welke groeien en bloeien en welke hebben nog meer gebed nodig?

Er zijn 9 vruchten, echt de moeite om ze van buiten te leren. Drie beginnen met de letter v, vrede, vriendschap en vreugde. Drie starten met de g, geduld, geloof en goedheid. Twee hebben de laatste letter van het alfabet als beginletter, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. 3+3+2=8. Dan hebben we er nog eentje over, die vat alles samen en dat is de LIEFDE."  Dat was een heel mooie manier om op weg te gaan naar Pinksteren.

In het begeleidend boekje ging men in op verschillende van die vruchten. We hebben er één uitgelicht: de vrede, die onze wereld zo dringend nodig heeft.

Wat is vrede? Iemand die altijd toegeeft, zal wel niet vaak ruzie krijgen, maar kan je dat vrede noemen? Iemand die altijd alles goed vindt, krijgt ook niet vaak ruzie, maar vrede is toch iets anders.

Vrede is in de eerste plaats een verticale zaak: tussen God en ons. Hebben we vrede met God, dan kunnen we ook vrede hebben met de mensen en de omstandigheden. Hoewel... als we vrede hebben met God; dan krijgen we onvermijdelijk oorlog, onvrede met mensen en omstandigheden... Hoe kan dat nu? Het is maar hoe je het bekijkt. Wie vrede heeft met God, krijgt oorlog met zijn "hoogmoedige ik". Verder kun je niet anders dan onvrede hebben met alle onrecht dat mensen elkaar aandoen.

Een gebed voor vrede:

Vader, God, ik word vaak overweldigd door omstandigheden die buiten mijn macht liggen, en ik word gemakkelijk afgeleid door dingen die er niet toe doen. Vergeef me alstublieft dat ik niet consequent mijn vertrouwen in U stel. Zelfs wanneer ik geconfronteerd word met heftige situaties, bent U nog steeds bij me. U bent de Schepper van vrede, en telkens wanneer ik dicht bij U kom, kan ik toegang krijgen tot uw vredevolle aanwezigheid. Als ik uw heilige Geest het zwijgen dreig op te leggen wanneer ik me angstig of ontmoedigd begin te voelen, help me dan om ruimte in mijn hart en hoofd vrij te maken om de vrede te ervaren die U geeft. Amen.

In Tielt-Winge vieren we het Pinksterfeest:

- Zaterdag 18 mei 2024 om 18u in Sint-Pieter-Kiezegem

- Zondag 19 mei 2024 om 10u in Onze-Lieve-Vrouw Tielt (met Eerste Communie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.