dinsdag 28 februari 2017

40 dagen toevertrouwen

Op woensdag 1 maart starten we de 40-dagentijd, onze voorbereidingstijd naar Pasen toe. Daartoe heeft Broederlijk Delen samen met de uitgeverij Halewijn en Kerk&leven een vastenkalender uitgegeven om ons daarin te begeleiden. U kunt deze kalender bekomen in onze kerken ten bedrage van 2,50 euro.

Tot met Pasen blader ik elke week samen met u in deze kalender en deel ik wat me erin treft. Als u zelf wil meebladeren in deze kalender ga dan naar volgende link: https://issuu.com/toonvw/docs/vastenkalender_2017

Op Aswoensdag krijgen gelovigen een askruisje in de kerk. De priester kan dan zeggen: "Bekeer u en geloof in het Evangelie".

Wim Collin sdb, salesiaan van Don Bosco schrijft in de kalender dat het in de veertigdagentijd gaat om werken aan de verandering in onszelf. Bekeer je… Er is verandering nodig, herstel, een nieuw beginpunt. Om de relatie met de wereld, de anderen, de Andere en het eigen ik te herstellen, beveelt Jezus drie dingen  aan: vasten, aalmoezen geven en gebed. Het is een project waaraan we veertig dagen lang kunnen werken.

Gebed en actie dus. De vastencampagne van Broederlijk Delen vestigt dit jaar op de uitdagende omstandigheden waarin de boeren in Burkina Faso (West-Afrika) proberen een waardig leven op te bouwen. Het voormalige Oppervolta ligt in de Sahel waar een aanhoudende droogte de planten doet verwelken en de landbouwgronden vernietigt. Broederlijk Delen helpt de boeren bij het aanleren van duurzame landbouwtechnieken die de woestijnvorming tegengaan.

Op de eerste zondag van de vastentijd lezen we in het Evangelie dat Jezus door de Geest naar de woestijn wordt gevoerd om door de duivel op de proef te worden gesteld. De tijd in de woestijn is voor Jezus een soort van voorbereidingstijd op zijn openbare leven, schrijft Wim Collin. Daar wordt het Jezus duidelijk waar het werkelijk om te doen is. Na de beproeving door de duivel gaat Jezus aan de slag en beging in heel Israƫl Gods boodschap te verkondigen.


In onze veertigdagentijd worden ook wij uitgedaagd om even de pauzeknop in te duwen, om te kijken en te oordelen, om alles zijn terechte plaats te geven. Soms vragen mensen zich af of al dat bidden wel zin heeft.  De kalender vermeldt een bekend citaat van Albert Einstein: “Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens. En de mens verandert de wereld.” En beste parochianen, als gelovigen mensen kunnen we ons in gebed en daden steeds laten inspireren door de woorden van onze Heer en zijn wij de enige armen en voeten waarover Hij op aarde beschikt.

Aswoensdagviering: 1 maart om 19:00 uur in de kerk van Sint-Joris-Winge voor alle parochies van Tielt-Winge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.