woensdag 15 maart 2017

De kracht van de verandering

Vermoeid van de tocht ging Jezus zomaar bij de bron zitten, staat er in het commentaar van de vastenkalender bij de evangelielezing van zondag 19 maart. Jezus zit op de rand van een waterput wanneer tegen het middaguur een Samaritaanse vrouw komt om water te halen. Jezus vraagt de vrouw om Hem water te geven en er ontspint zich een gesprek over de ├ęchte betekenis van water, Jezus heeft water dat leven geeft. Door de ontmoeting komt de vrouw tot inkeer en geloof.

Het schapenfonds
Een prachtig verhaal. Enkele bladzijden hiervoor lezen we in diezelfde kalender op donderdag 16 maart hoe het leven van een 53-jarige vrouw, Binta Deira, daadwerkelijk veranderde dankzij de steun van Broederlijk Delen.

Vijf jaar geleden kreeg de Burkinese een microlening waarmee ze
een jong schaap kon kopen dat ze voederde met groenten- en fruitafval. Een half jaar laten kon ze het vetgemeste schaap verkopen en de lening terugbetalen. Ze hield nog geld genoeg over om haar kinderen naar school te sturen en om onbetaalde rekeningen en onvoorziene uitgaven te dekken. Ze leerde ook mest te gebruiken zodat de oogsten uit haar moestuin fors stegen.

Vandaag heeft ze geen leningen meer nodig. Ze spaarde flink wat geld, kocht onlangs vijf schapen en runt een eigen kledingzaakje. Ze kijkt ook uit naar de toekomst en zei: “ik hoop ooit over te schakelen naar het vetmesten van runderen. Een rund produceert meer mest, verlicht het werk op het veld en biedt een grotere zekerheid van inkomsten.”

Vooruitblik naar Pasen
Het verhaal van de Afrikaanse vrouw is een mooi voorbeeld van hoe onze offers in de vastentijd daadwerkelijk nieuw leven kan bieden. Het is een echt verrijzenisverhaal, een verhaal van opstaan uit de miserie en de armoede naar een zelfstandig nieuw leven met een hoopvolle blik op de toekomst.

Over die hoop, denkt priester Erik Galle verder na. “Hoop ervaar ik als een touw. Wij gooien dat niet voor ons uit, neen het wordt ons toegegooid. Het komt erop aan dat te grijpen. De kracht van de hoop wordt vaak onderschat”, schrijft hij.

Erik Galle vergelijkt de hoop met God. Zoals hopen veel moed vraagt, getuigt geloven in God van stoutmoedigheid. “Hopen is verder zien dan wat er te zien valt. Het is zich op weg begeven terwijl men op voorhand niet over alle informatie beschikt. Hoop en geloof stuwen ons allebei vooruit, hun bekroning vinden ze in de liefde, de grootste van de drie”, aldus Galle.

Kalender online

De vastenkalenders in onze kerken zijn uitverkocht, maar dat moet u niet beletten om hem te lezen. U kunt de vastenkalender ook online raadplegen zoals ook ik dat deed bij het schrijven van dit artikeltje. Ga naar https://issuu.com/toonvw/docs/vastenkalender_2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.