donderdag 9 maart 2017

Wereldwijde verbondenheid

Ook in deze tweede week van de vastentijd blader ik door de vastenkalender van Broederlijk Delen en blijf meteen stilstaan bij de pagina van woensdag 8 maart. Het artikel vertelt het verhaal van Hilde Martens en Elba Riviera Urbina, een jonge vrouw uit Sint-Truiden en een dame uit Nicaragua. Ze leerden elkaar kennen via een uitwisselingsproject waarbij Truienaren werden warmgemaakt voor ontwikkelingssamenwerking.

Elba Riviera Urbina en Hilde Martens
Hilde is een grote voorstander van wederzijdse ontmoetingen tussen Vlaamse jongeren en hun leeftijdsgenoten uit het Midden-Amerikaanse land.  De Nicaraguaanse is vooral onder de indruk van onze democratische samenleving en ze zegt dat we het moeten koesteren want in haar land wordt een zeer autoritair beleid gevoerd. De inleefreizen en uitwisselingsprojecten vindt ze nog belangrijker dan de financiĆ«le steun omdat de vriendschapsbanden haar kracht geven in haar inzet voor de plattelandsbevolking van Nicaragua.

Het is ook mijn eigen ervaring. Enkele jaren geleden hadden we via Broederlijk Delen, Debjeet Sarangi, een man uit India te gast in mijn toenmalige parochie en zelf reisde ik tweemaal naar Zambia voor een project waarbij een hospitaaltje werd gesteund. Ja, er zijn grote culturele verschillen tussen mensen, maar evenzeer zijn we allemaal op zoek naar een warme thuis, een goede toekomst voor onze gezinnen en wensen we niets meer dan een vredevolle samenleving.

Het geluk vermenigvuldigt zich slechts wanneer je het met iemand deelt.
Priester Erik Galle schrijft op zaterdag 11 maart over vertrouwen. Vertrouwen richt mensen op, schrijft hij en je kunt het ook niet bestellen of aan huis laten afleveren Vertrouwen komt er pas wanneer je eerst liefde geeft en krijgt. Priester Galle is ervan overtuigd dat God zijn liefde onophoudelijk onze richting uitstuurt. Daarvoor schakelt Hij mensen in die zijn Liefde in daden omzetten.

Mensen die opgericht worden en niet neergedrukt worden, dat zijn verrijzeniservaringen. In het Evangelie van zondag 12 maart, krijgen we een voorproefje van de verrijzeniservaring.  Boven op een berg ervaren Jezus en zijn leerlingen een gelukzalig moment, dat zo een deugd doet dat de leerlingen er zouden willen blijven. Salesiaan Wim Collin reflecteert over deze lezing in het Mattheusevangelie (Mt17, 1-9).


Misschien krijg je zelf ook de smaak te pakken om in deze vastenkalender te bladeren. Als je hem niet gekocht heb in onze kerk, kan je hem ook nog online raadplegen en surfen naar https://issuu.com/toonvw/docs/vastenkalender_2017 . Van harte aanbevolen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.