woensdag 6 december 2017

Op naar de tweede zondag in de Advent


Zoals we al een paar keer aankondigden, nodigen we u allen uit voor een bezinningsavond op donderdag 7 december om 20:00 uur in de Sint-Martinuskerk van Tielt.
Voor deze adventsbezinning hebben we een bijzondere gast: Mgr. Albert Vanbuel, een bisschop-op-rust uit de Centraal Afrikaanse Republiek, zoekt met ons uit hoe we ook in het Hageland een missionerende Kerk kunnen zijn. Samen met het koor van Tielt zingen we enkele mooie adventsliederen en we bidden het avondgebed op de vooravond van het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Nadien praten we even na met een hapje en een drankje.

Mgr. Bert Vanbuel in Afrika
De Adventskalender van Welzijnszorg helpt ons om samen de weg naar Kerstmis te gaan. De campagne van Samen Tegen Armoede koos als slagzin voor de campagne van dit jaar: ‘1 op 7 haalt de meet niet’. Als beeld gebruiken ze een fiets, een fiets die her en der ook opduikt in en aan onze kerkpoorten. Volgens Welzijnszorg vzw halen 1,7 miljoen Belgen de meet niet. Hun maandelijks inkomen is veel te klein. Hoe hard ze ook hun best doen, hun fiets maakt het hen onmogelijk om de rit uit te rijden. Hij heeft te veel gebreken. Net zoals ons armoedebeleid, aldus de hulporganisatie.
Met de campagne ‘1 op 7 haalt de meet niet’ maakt Samen Tegen Armoede werk van een leefbaar inkomen iedereen. Door mensen een veel te laag inkomen te geven of hen tot veel te hoge kosten te dwingen, stijgt de armoede. Een leefbaar inkomen geeft mensen de kans om de toekomst te plannen en stappen te ondernemen om uit de armoede te ontsnappen.

Samen Tegen Armoede ondersteunt ruim 100 lokale projecten. Iedereen kan helpen, door een financiële bijdrage te geven of door een vrije gift bij onze ‘Soep op de stoep-acties’ in de parochiekerken van Tielt-Winge. Op zaterdag 9 december staan we in de Sint-Martinuskerk van Tielt. Zondag 10 december delen we soep uit in Kiezegem en Sint-Joris-Winge.

Fietsatelier gesteund door Welzijnszorg
Eén van de lokale projecten die Samen Tegen Armoede ondersteunt is een sociaal fietsatelier waar mensen goedkoop een degelijke fiets kunnen aanschaffen. Een fiets maakt voor een gezin soms een wereld van verschil. Voor een Iraaks vluchtelingengezin in Kerkom, het dorp waar ik woon, is de fiets het enige vervoermiddel waarover de gezinsleden beschikken. In een landelijk dorp waar geen winkel, geen scholen,  geen apotheek, geen slager of kruidenier is, geeft het bezit van de fiets hen toch de mogelijkheid om zelfstandig boodschappen te kunnen doen.

Het gebedje van deze week in de Adventskalender laat ons even stilstaan:Goede God,
wanneer we samen op tocht gaan,
vergeten we soms wat echt belangrijk is.
We willen graag de eerste zijn,
als eerste over de meet gaan.
We vergeten dan wat echt belangrijk is.
Het echte doel is de meet zelf,
maar samen de meet halen.
Help ons God
om goede tochtgenoten te zijn
voor elkaar.
Amen.

Luc Claeys, permanent diaken en federatiecoördinator


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.