maandag 23 april 2018

Roepingenzondag en Eerste Communie in Tielt


 “De Goede Herder”
Tielt, 22 april 2018
Beste meisjes en jongens, lieve mensen in de kerk, wat een prachtige lentedag vandaag! Jullie zijn allemaal op je paasbest gekleed. De kerk is mooi versierd. Buiten is het lekker weer… De voorjaarsbloemen in de weiden rondom deze kerk staan in bloei: de madeliefjes, de paasbloemen, de paardenbloemen…

Geschenk van de Heer
Diaken Luc Claeys (l) en priester Rudy Borremans (r)
De mooie natuur, het is een godsgeschenk, een cadeau van onze Lieve Heer, dat we zo maar gekregen hebben. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn. Eucharistie vieren is niets anders dan de Heer dank zeggen.
Het is ook iets waar we heel goed zorg moeten voor dragen. Voor de planten en de dieren natuurlijk want hoe groot of hoe klein ze ook zijn, ze spelen allemaal een rol. Zonder de kleine bij in ons verhaal, zouden de bloemen nooit bestoven kunnen worden en vruchten krijgen… Paardenbloemen zijn misschien wel onkruid maar  je kan er ook een lekker slaatje van maken. Tulpen en rozen kleuren onze tuinen en huiskamers en door ze te schenken bij verjaardagen of op Moederdag, tonen we hoeveel we van elkaar houden. Ja, die natuur moeten we koesteren.
Voor de eerste keer ter communie


Houden van mensen
Jezus roept ons op van de mensen te houden net zoals een herder houdt en zorg draagt voor zijn schapen. Hij is een goeder herder. Hij beschermt ze tegen de gevaren van buitenaf, tegen de wolven bijvoorbeeld die wel een schapenboutje lusten. En Hij houdt niet alleen van de schapen uit de eigen schaapsstal.  Dat wil zeggen dat Hij tegen ons zegt om zonder onderscheid van alle mensen te houden.

Beste jongens en meisjes, jullie zullen straks voor de eerste keer de communie ontvangen. Dat wil zeggen dat jullie willen leven zoals Jezus ons dat heeft getoond, voorgedaan. Vanaf vandaag zijn jullie allemaal herders en herderinnen met als opdracht mensen samen te brengen, goed met elkaar samen te leven: één herder, één kudde zegt Jezus.


Heilig worden, de Heer navolgen is voor iedereen
Iedereen kan dat, zei onze Paus nog vorige week in een brief die hij aan de mensen schreef en waarvan hij ook nog een Youtubefilmpje maakte.
Surfen naar het filmpje:

De brief kreeg als titel: “Verheugt u en juicht!” – Wees blij dus. Waarom? Iedereen kan een goede herder worden. Iedereen kan heilig worden, zei hij m.a.w. iedereen kan een beetje zijn zoals Jezus was. Heiligheid – en nu richt ik me ook even tot de grote mensen in de kerk vind je – zei de Paus – “in ouders die met veel liefde hun kinderen grootbrengen, in mannen en vrouwen die hard werken om brood op de plank te brengen, in zieken en oude religieuzen die blijven glimlachen” Iedereen, jong en oud is geroepen om Jezus’ voorbeeld achterna te gaan!

Zeg, wat denken jullie, willen jullie dat proberen? Ja? Jullie, grote mensen, papa’s en mama’s willen jullie ook daaraan meehelpen?   Proficiat alvast!


Proficiat aan alle communicantjes in Tielt op zondag 22 april 2018


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.