donderdag 24 mei 2018

Sint-Donatus hield het droog

In de meimaand bidden we traditioneel aan Mariakapelletjes en aan de Lourdesgrotten in onze gemeente. 23 mei is een buitenbeentje: op die dag verzamelt de geloofsgemeenschap op een heuveltop nabij een kapelletje waar de heilige Donatus wordt vereerd om er samen te vieren.

Vroegere jaren was dat altijd een eucharistieviering, de laatste twee jaar gaat de diaken voor in een woord- en communiedienst. Afgelopen woensdag pakten dreigende onweerswolken samen boven de kapel maar toen de viering begon, klaarde de hemel open en rommelde het alleen nog in de verte als een soort eresaluut aan deze beschermheilige tegen onweer en rampen.

Volgens de legende zou Donatus behoord hebben tot het Bliksemlegioen. Deze veronderstelling zal wel te maken hebben met het feit dat hij patroon is geworden tegen donder en bliksem. Zeker is in ieder geval dat zijn lichaam in 1652 werd gevonden in de catacomben van de heilige Agnes te Rome. Het werd plechtig overgebracht naar het pas gestichte jezuïetencollege te Münstereifel, ten Zuidwesten van Keulen). Algemeen werd verondersteld dat hij een martelaar was uit de Romeinse tijd. Hij wordt vereerd als patroon tegen hagel, donder, bliksem en onweer. Dat komt, omdat tijdens de plechtige intocht van zijn relieken in Münstereifel stromende regen omsloeg in stralende zon.
Samen baden we: "God, Gij hebt de Kerk van Rome van haar eerste dagen geheiligd en tot bloei gebracht door het bloed van vele martelaren zoals de heilige Donatus. Laat hun kracht en sterkte in de strijd ons bemoedigen en hun overwinning ons blijvende vreugde schenken. Door onze Heer Jezus Christus, die met U leeft en heerst in de eenheid van heilige Geest, God door de eeuwen der eeuwen. Amen"
Diaken Luc Claeys


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.