maandag 18 juni 2018

Uit het boek Prediker: het leven is maar kortBinnen enkele dagen is het zomer en dan leven we toch op een ander ritme. Ook deze blog gaat in zomermodus. Het is een tijd om op vakantie te gaan, boeken te lezen of een boswandeling te maken. Ook uw diaken is met vakantie van 1 tot en met 15 juli.
Enkele weken geleden verbleef ik een paar dagen in een abdij om samen met anderen een Bijbelboek te lezen. We verkenden het boek Prediker dat vol met levenswijsheid staat. Ik deel graag het volgende fragment uit het 9de hoofdstuk met u om het in de zomermaanden te overwegen. Van harte een mooie zomer toegewenst!
Diaken Luc Claeys

Prediker: hoofdstuk 9, vers 1 tot en met 10.

Ieder mens zal sterven
Over al die dingen heb ik nagedacht. Ik heb het allemaal onderzocht. Ik zag dat God het leven van eerlijke en wijze mensen bepaalt. Ze weten niet of er ​liefde​ of haat in hun leven zal zijn. Het is allebei mogelijk. Ze weten alleen dat het met iedereen op dezelfde manier afloopt. Met eerlijke mensen en met slechte mensen. Met mensen die zich houden aan de regels van de tempel, en met mensen die dat niet doen. Met mensen die ​offers​ brengen, en met mensen die dat niet doen. Met mensen die goed zijn, en met mensen die slecht zijn. Met mensen die iets aan God beloven, en met mensen die bang zijn om iets te beloven.

Dat is het treurige van alles wat er op aarde gebeurt: met iedereen loopt het op dezelfde manier af. Treurig is het ook dat de mensen steeds slechte dingen willen doen. Hun hele leven lang bedenken ze domme dingen, en dan gaan ze dood.

Zolang er leven is, is er hoop
Zolang een mens leeft, is er hoop. Net zoals er voor een levende ​hond​ meer hoop is dan voor een dode leeuw. Want mensen die leven, weten dat ze zullen sterven. Maar mensen die dood zijn, weten helemaal niets meer. Zij hebben niets meer te verwachten. Niemand denkt meer aan hen. Hun ​liefde, hun haat en hun jaloezie zijn voor altijd verdwenen. Zij doen niet meer mee met alles wat er op aarde gebeurt.

Geniet elke dag van je leven
Geniet van het leven! Geniet van het brood dat je eet en van de ​wijn​ die je drinkt. Dat is wat God graag ziet. Draag altijd mooie ​kleren. En zorg ervoor dat je lekker ruikt.
Geniet van het leven met de vrouw van wie je houdt. Je leven is zo voorbij. Geniet daarom van elke dag die God je geeft. Dat is het enige wat je hebt in het leven. Verder is het alleen maar werken en werken.
Als je de kans krijgt om iets te doen, doe het dan zo goed mogelijk. Want straks ben je dood en dan is er niets meer. Niets om over na te denken, niets om te doen. Niets om te leren, niets om wijs van te worden.
Vakantietijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.