dinsdag 28 augustus 2018

Kerktoren van Houwaart moeilijk te dateren


Vorig academiejaar (2017-2018) vroeg Ludwig Lombaerts, die archeologie studeert aan de KULeuven of hij een studie mocht maken van de kerktoren van de Sint-Denijskerk in Houwaart. We vonden dat een goed idee want zo leren we zelf ook bij over het erfgoed in onze gemeente en in onze parochiefederatie. Enkele weken geleden stuurde hij ons zijn studiewerk toe waarvoor hij een beoordeling kreeg van 19/20.

Middeleeuwse oorsprong

Op de fotowebsite van ArcheoNet Vlaanderen (https://www.flickr.com/photos/erfgoed/478483053) lezen we het volgende over de Sint-Denijskerk in Houwaart: “De Sint-Denijskerk in Houwaart (Tielt-Winge) werd voor het eerst vermeld in de 12de eeuw. De laat-Romaanse toren (ca. 1300) is het oudste deel van het huidige gebouw. In de toren werd bij de verbouwing van de kerk een nieuwe toegangsdeur in Renaissancestijl aangebracht (1768). De oude toegangsdeur is nog gedeeltelijk te zien. In een nis boven de deur staat het beeld van Sint-Denijs, de eerste bisschop van Parijs. Volgens de legende wandelde hij na zijn onthoofding met zijn hoofd in zijn handen tot op de plaats waar hij begraven wilde worden: St. Denis ten noorden van Parijs.

In de toren hangt een van de oudste klokken van het Hageland (1657). Het gerestaureerde interieur van de kerk, met een aantal merkwaardige beelden uit de 16de en 17de eeuw, is de moeite waard. Op het oude kerkhof verwijzen een aantal graven naar de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het orgel in de Sint-Denijskerk is sinds 1981 beschermd.”

Recente studie

In de studie van Ludwig Lombaerts lezen we dan weer dat de toren veel moeilijker te dateren is dan wat we hierboven lezen. Dhr. Lombaerts probeerde de ouderdom te bepalen aan de hand van het uitzicht en de structuren die hij kon ontdekken in de zichtbare ijzerzandstenen. Mocht men de bepleistering kunnen wegnemen dan zou een exactere tijdsbepaling mogelijk zijn, zo stelt hij in zijn studie. Vanaf de buitenzijde van de toren konden drie fasen onderscheiden worden. Deze komen neer op een eerste bouwfase in ijzerzandsteen tot op de hoogte van de nis met het beeld van Sint-Denijs (zie foto), een bouwfase in ijzerzandsteen hierboven tot een overgang naar kalkzandsteen langs buiten en baksteen langs binnen, die dan een derde bouwfase vormt.

Op basis van zijn onderzoek kon Lombaerts vaststellen dat de onderste drie verdiepingen van de toren ouder zijn dan de 15de eeuw. Op basis van de metselwerken in de toren concludeert hij dat de bovenste twee verdiepingen jonger zijn dan de 18de eeuw. Een absolute datering van de toren is een moeilijke zaak. Op de houten constructie die de klok draagt, staat wel de datum van 1892, maar die zegt meer over plaatsing van het houtwerk dan over de ouderdom van de toren zelf.

Wie de studie zelf wil nalezen kan een mailtje sturen naar de diaken; hij stuurt u dan het document door: diaken.tielt-winge@telenet.be

Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.