woensdag 17 oktober 2018

Missiezondag – 20 en 21 oktober


Eén maal per jaar wordt de steun van alle christenen gevraagd voor het wereldmissiewerk. De collecte van Missiezondag gaat integraal naar de organisatie Missio. Deze zorgt voor de evenwichtige verdeling van de middelen over de bisdommen met de meeste noden. Door uw steun kan de boodschap van Christus wereldwijd uitgedragen worden.
Twee weken geleden stelden we u al een eerste project voor. Vandaag ter gelegenheid van Missiezondag vertellen we u iets over tienermoeders.

SCHENK TOEKOMST AAN TIENERMOEDERS EN HUN KINDEREN
Hoewel de situatie wereldwijd sterk verbeterd is, blijven twee oude kwalen spelen in heel wat Afrikaanse landen. Enerzijds de lage scholingsgraad, anderzijds kindersterfte. In Ivoorkust gaan die twee problemen hand in hand: tienermoeders stoppen met school en hun kinderen hebben onvoldoende toegang tot gezondheidszorg.


De lokale parochie moedigt tienermoeders aan naar school te blijven gaan en ondersteunt hen daarbij financieel.

Tienerzwangerschappen zijn helaas schering en inslag in Ivoorkust. Ironisch genoeg is het verlangen om naar school te gaan een risicofactor in deze zaak. Op het platteland zijn vaak geen scholen, dus verlaten kinderen al gauw het veilige dorp om naar school te gaan in de stad. Ze verliezen zo een deel van hun achterban en veilige omgeving.

TIENERZWANGERSCHAP
Vooral meisjes komen in handen van mensen van slechte wil of verliezen zelf de pedalen. Een (ongewenste) zwangerschap is niet zelden het gevolg. De cijfers van het schooljaar 2016-2017 zijn schokkend: 1 153 meisjes tussen 9 en 14 jaar oud raakten zwanger. Tussen 15 en 18 jaar oud waren dat er  .

GEVOLGEN
De gevolgen van zo’n vroege zwangerschap zijn niet te onderschatten. Enerzijds zijn er lichamelijke en psychologische gevolgen. Anderzijds leggen de zwangerschap en het tienermoederschap een hypotheek op de toekomst. Veel meisjes stoppen immers met school. Ze gaan werken om de kost te verdienen. Jammer genoeg vinden ze geen deftige job, waardoor de inkomsten miniem zijn. Hun kinderen krijgen daarom niet de nodige gezondheidszorg, waardoor het kindersterftecijfer dramatisch hoog ligt.

KERK TER HULP
Worden de tienermoeders verstoten en aan hun lot overgelaten, dan grijpt de lokale kerkgemeenschap in. De parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van Sangouiné, in het westen van Ivoorkust bijvoorbeeld. Enerzijds waarschuwt zij de meisjes niet iedereen te vertrouwen en ervoor te zorgen dat een tienerzwangerschap hun toekomst niet verwoest. Anderzijds moedigt de parochie tienermoeders aan naar school te blijven gaan. Het is immers de beste belofte voor een mooie toekomst. De tienermoeders krijgen een financieel duwtje in de rug: de parochie betaalt de schoolkosten. Hun kinderen krijgen via de parochie de nodige gezondheidszorg. Momenteel heeft de parochie 25 tienermoeders en hun kinderen onder haar hoede.

HELP MEE
Naar Belgische normen zijn de kosten voor het onderwijs en de gezondheidszorg niet zo hoog. Onderwijskosten schommelen tussen de 110 en de 220 euro per schooljaar. Met slechts 40 euro kan de parochie een jaar lang één baby’tje de nodige voeding en basisgezondheidszorg bieden. Mogen de tienermoeders van Sangouiné op jou rekenen? Steun je hen via MISSIO? Bedankt.
Draag je (extra) steentje bij op de rekening van Missio: BE19 0000 0421 1012. Je kunt ook online een gift doen op de vernieuwde Missio-website: www.missio.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.