dinsdag 11 december 2018

Verheug je!

Op woensdag 12 december staat er een verhaaltje uit het dagboek van Robby in de adventskalender van Welzijnszorg. Robby heeft van school een factuur meegekregen maar hij durft ze niet aan zijn moeder overhandigen. Hij schrijft in zijn dagboek:

"Wat heb ik gedaan?! Nu kan ik de schoolrekening niet meer aan mama geven. De brief lag al langer dan een week op de bodem van mijn boekentas. Ik durfde niet. Mama heeft al zo veel zorgen de laatste tijd. Ik wil haar niet nog meer ongelukkig maken.
En gisteren was mama eindelijk een keer blij. Ze stond te zingen in de keuken en ook Jordy was aan het lachen, dan kon ik toch niet met de schoolrekening afkomen?

Ik heb het probleem zelf aangepakt: verscheurd en in een rioolputje gegooid. Opgelost! Voor even dan toch. Ik dacht dat ik blij zou zijn, maar ik voel me vooral ongerust. Ik heb iets doms gedaan. Directeur Joëlle gaat het zeker ontdekken. Ze zal wel boos worden. En mama verdrietig. En dat is net wat ik niet wilde. Wat ik ook doe, het is nooit goed.

Ik hoop dat het binnenkort beter gaat. Dan hoeft Jordy zich geen zorgen te maken over dit soort dingen. Hij is nog zo klein. Hij mag niet ongerust zijn. Soms is hij een ettertje, maar hij is vooral mijn kleine broertje en mijn grote schat. Maar dat laatste mag hij niet weten."

In het Heilig Grafinstituut van Turnhout denken leerkrachten creatief na over de kosten voor de leerlingen. Ze willen de leerlingen alle kansen geven. Financiële zorgen zouden geen drempel mogen vormen. Het is vooral in de technische richtingen dat de leerlingen vaak veel en duur materiaal nodig hebben.

Voor de richting Haarzorg bijvoorbeeld is de vakleerkracht op zoek gegaan naar goedkoper materiaal. Waar deze richting vroeger 1000 euro bedroeg, kost die nu maar 450 euro. Worden de leerlingen slechtere kappers omdat ze goedkoper materiaal gebruiken? De school denkt alvast van niet.

Ook in andere richtingen werden prijsbewuste keuzes gemaakt. Atlassen krijgen de leerlingen van school en voor rekenmachines werd een beroep gedaan op het systeem van groepsaankopen. Welzijnszorg heeft dit jaar een bewustmakingscampagne opgezet om het probleem van de onbetaalde schoolfacturen aan te kaarten.

Aanstaande zondag is het Gaudete zondag, de 3de zondag in de Advent die in het teken staat van de vreugde. De collecte in de kerk van dit weekend is bestemd voor Welzijnszorg - Samen Tegen Armoede. Mogen mensen in armoede zich verheugen op jouw steun?

Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.