zaterdag 24 augustus 2019

Waakzaam blijven – herdenkingsviering in Meensel-Kiezegem

De herdenkingsviering van het oorlogsdrama te Meensel-Kiezegem startte met een Eucharistieviering waarvoor deze keer Mgr. Koen Van Houtte, hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen, naar onze gemeente afzakte om voor te gaan in de viering.

Critical minds
Het Evangelie van deze zondag verhaalde de parabel van een Heer die het beheer van zijn huis aan zijn knecht overlaat. De hulpbisschop vergeleek het verhaal met ouders die hun kinderen voor het eerst alleen thuislaten, en erop hopen dat alles goed zal verlopen.

Wanneer ouders hun kinderen voor het eerst alleen thuis laten, worden er afspraken gemaakt. Komen de ouders nadien thuis en alles is goed verlopen , dan is er vreugde bij ieder. Soms loopt het mis, dan heerst er bij beiden een gevoel van teleurstelling. God heeft ook afspraken met ons gemaakt, we hebben de 10 geboden. Families ,dorpsgemeenschappen, zijn tot mooie dingen in staat, maar soms loopt het mis; we houden ons niet aan de afspraken, het slechtste in de mens kan naar boven komen, en dat is wat er 75 jaar geleden ook in Meensel-Kiezegem gebeurde….

De bisschop riep op om de oproep van Jezus, om waakzaam te blijven, om wakker te zijn, ter harte te nemen. Deze oproep, met andere woorden dan, is ook de slagzin van het nieuwe museum, ‘critical minds’, kritische geesten kweken, opdat dergelijke gebeurtenissen nooit meer zouden voorkomen.

Herdenken en verzoenen
Burgemeester Rudi Beeken schetste de gebeurtenissen van 75 jaar geleden waarin vooral de gewone man het slachtoffer geworden is. Het is geen verhaal van helden maar van gewone burgers, zo beklemtoonde de burgervader. Hij dankte ook alle medewerkers en organisaties, waaronder de Kerkfabriek Sint-Mattheus, die aan de opbouw van het nieuwe museum hebben samengewerkt

De Duitser, Dr. Detlef Garbe, directeur van de KZ Gedenkstätte Neuengamme, vertelde hoe hij in de jaren 90' het verhaal van Meensel-Kiezegem leerde kennen en over de vriendschappen die daaruit zijn gegroeid. Hij gaf aan dat het niet alleen een kwestie van herinneren, maar ook werken aan een toekomst waarin de erfenis van onze democratie gewaarborgd blijft. Het grote gevaar is niet zo zeer de aanwezigheid van extreemrechtse bewegingen maar het afkalven en eroderen van het centrum in de richting van het extremisme, zo waarschuwde Garbe.

Historicus Koen Aerts van de Gentse Universiteit prees de mensen uit Meensel-Kiezegem voor de opbouw van een nieuw historisch museum over een aspect van de Tweede Wereldoorlog, iets waarvoor de Belgische Staat in 1944 wel al grote plannen voor had, maar waarin ze nooit geslaagd is. Hij vertelde ook over de serene ontmoeting van Jef Craeninckx, de laatste overlevende van het drama met enkele familieleden van collaborateurs, het bewijs dat verzoening en vrede vandaag mogelijk is.

Bloemenhulde
Een sterk moment van verzoening aan het erekerkhof, was ook de neerlegging van witte rozen door één van de tweeling Van Dyck, kinderen van de collaboratie - wiens oom de tweede razzia mee op poten zette - samen met auteur Kristien Hemmerechts die over hen het boek 'Het verdriet van Vlaanderen' schreef. Naast de talrijke vaderlandslievende verenigingen en sympathisanten van Meensel-Kiezegem legde ook de diaken in naam van de gelovige gemeenschap in Tielt-Winge een bloemenkrans neer. Halverwege de bloemenhulde aan het erekerkhof te Meensel vloog enkele keren een Spitfire over de aanwezigen, een hulde voor de slachtoffers en een hart onder de riem voor de aanwezigen op de herdenkingsviering van het oorlogsdrama in Meensel-Kiezegem.

De vierde generatie
De KLJ van Meensel-Kiezegem legden als laatsten ook bloemen aan het monument en ze kregen daar een warm applaus voor. Het zijn overigens de jongeren uit de vierde generatie van de oorlogsslachtoffers die meegetrokken hebben aan de kar van het nieuwe museum en meewerkten aan de 75ste herdenking van het oorlogsdrama en dat is zeer bemoedigend voor de toekomst.

Diaken Luc ClaeysGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.