woensdag 11 september 2019

9/11

Het is alweer achttien jaar geleden en het lijkt soms nog gisteren. Toen ik merkte dat het nummer van het parochieblad van deze week op 11 september zou verschijnen, kwamen de haren op mijn arm rechtstaan. Ik werkte destijds nog bij JEKA/Sint-Paulusjeugdkampen vzw en was in het bureau van de directeur iets aan het bespreken toen zijn vrouw belde dat we eens naar het nieuws moesten luisteren en kijken. De kantoren van deze reisorganisatie voor jeugdgroepen en scholen lag midden in de Europese wijk, vlak bij het Berlaymontgebouw en de zenuwachtigheid werd al snel duidelijk in de Brusselse straten. Ik ben naar huis gereden en was helemaal van streek. Mijn dochters waren toen 3 en 4 en ik vroeg me af welke toekomst voor hen te wachten lag. De wereldoorlog waar voormalige premier Mark Eyskens voor waarschuwde, is er gelukkig niet gekomen, maar de wereld is sindsdien wel veranderd; de dreiging en terreur maken onderdeel uit van ons leven en er zijn  talrijke conflicten uitgevochten tussen het Westen en moslimlanden.

Bijbelfragment gevonden in het puin van de
ingestorte Twin Towers
Toen ik het een en ander opzocht over die beruchte dag, las ik dat er tussen het puin van de ingestorte torens een opengeslagen Bijbel werd teruggevonden. Hij lag open op het vijfde hoofdstuk van de Evangelist Mattheus. Het was een fotograaf die aan het werk was op de site die het fragment aangereikt kreeg van een brandweerman. De tekst van Mt 5, 38-41 luidde: “Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: 'Een oog voor een oog en een tand voor een tand'. En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren". De oproep om kwaad niet met kwaad te vergelden heeft de fotograaf zeer aangegrepen en hij heeft het bijbelfragment meegenomen. Het restant wordt nu tentoongesteld in het “National September 11 Memorial & Museum” dat opgericht is op de plaats waar vroeger de Twin Towers stonden.

Het viel recent een onderzoeker pas op dat achter het afgescheurde gedeelte uit Mattheüs 5 'and it fell' - 'en het stortte in' - te lezen valt. Dat is de tekst uit Mattheüs waar het gaat over het verhaal dat Jezus vertelde over twee type huizen: het ene huis is gebouwd op een rots en het andere huis op zand. Het huis dat gebouwd is op het zand 'stortte in' nadat er een storm langs trok. Het is op zich een raadsel hoe het boek, dat vastzat aan een stuk staal, zo een grote hitte kon overleven.
Het Woord van God kan op de meest wonderbaarlijke manieren tot ons komen, zo blijkt. Vandaag onthoud ik dat Jezus ons ter overweging meegeeft om ons te laten leiden door het goede en het kwade niet de overhand te laten halen.

Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.