woensdag 13 november 2019

Historische klok in Houwaart

Petrusklok te Houwaart uit 1657
Op 17 mei trokken twee klokkenjagers door Tielt-Winge; ze onderzochten de toestand van de luidklokken in onze kerktorens. Eén van hen is Jef L. Teugels, emeritus hoogleraar van de KU Leuven en tevens medewerker van KADOC, het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving in Leuven. Hij is niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 publiceerde hij een boek ‘Welluidend Erfgoed’ over het klokkenbestand in het voormalige dekenaat Herent. Als hoogleraar onderzocht hij ook al klokken in Zuid-Afrika.
Werner Wouters werkt samen met Jef Teugels aan de inventarisatie van de klokken in Oost-Brabant en is oud-leraar van de school Jan Bex.
In dit nummer vertellen we iets over de klokken in de Sint-Denijskerk te Houwaart.

Historische Petrusklok
De Sint-Petrusklok is werkelijk historisch erfgoed, maar jammer genoeg vertoont ze al enige slijtage. De klok draagt als jaartal 1657 en is één van de eerste klokken uit de klokkengieterij van Pieter Hemony (1619-1680), één van de belangrijkste klokken -en beiaardgieters uit onze geschiedenis. Op de flanken van de klok zijn naast een afbeelding van St.-Petrus twee verschillende wapenschilden aangebracht van bisschoppen of abten. Eén van de schilden is herkenbaar als het schild van de abt van Tongerlo.

Moderne Denijsklok
Schouder van de Denijsklok in Houwaart
De tweede klok, Sint-Denijs, is van veel recentere datum en stamt uit 1952 en is gegoten in de gieterij François Sergeys te Leuven. Op de sierband staat de tekst: “Jozef Wynants pastoor Gommaar Verheyden Burgemeester”. Onder de naam van de pastoor staat op de flank een Christus aan het kruis, een telkens weerkerend symbool bij alle Sergeysklokken. Onder de naam van de pastoor kunnen we lezen dat de baron en barones de Troostembergh, peter en meter zijn van deze klok. Volgens een krantenknipsel werd de klok op 4 augustus 1953 gewijd door Edmond Leclef.

De gietersdynastie Sergeys is verwant aan Vanden Gheyn: Pierre Sergeys (1827-1912) huwde Reine Barbe Van Aerschodt, de enige dochter van Thomas Van Aerschodt en Anne Maximilienne Vanden Gheyn. De gieterij Sergeys overspant vier generaties waarvan François de derde was. François Sergeys (1896-1982) was een bijzonder bedrijvig gieter in Leuven. Hij was gedurende zijn leven verantwoordelijk voor een kleine duizend klokken. Zijn zoon Jacques nam in 1970 de gieterij over. Jacques Sergeys was de laatste klokkengieter in België tot hij op 17 november 1980 het bedrijf verkocht aan Clock-O-Matic in Herent.

Bron: Verslag van Jef L. Teugels en Werner Wouters

Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.