zondag 29 maart 2020

Gaan de communies door? Nog even afwachten.

Vandaag lezen we onderstaand bericht op de website van de VRT. Ik lees het net als u op het internet. De bisschoppen hadden ons beloofd gezamenlijk te communiceren. Van zodra we nieuws krijgen, informeren we u.
Diaken Luc Claeys.

Bericht van VRT NIEUWS:
Bisschop Johan Bonny: "Communies en vormsels tussen Pasen en Pinksteren zullen niet doorgaan"



De eerste communies en de vormsels die gepland stonden voor de periode tussen Pasen en Pinksteren zullen niet doorgaan. Dat heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny gezegd. De beslissing geldt sowieso voor Antwerpen, maar het ziet ernaar uit dat ook de andere bisdommen zullen volgen. Morgen volgt daarover een beslissing. 
Door het nieuwe coronavirus kunnen ook de misvieringen niet meer doorgaan. En dat terwijl met Pasen de belangrijkste periode uit het kerkelijke jaar voor de deur staat, met veel vieringen en hoogdagen. "Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen", somt de Antwerpse bisschop Johan Bonny op. "Die vieringen kunnen allemaal niet plaatsvinden."
"Dagelijks krijg ik berichten van mensen die het jammer vinden dat er geen misvieringen meer zijn", zegt Bonny. "Van priesters die betreuren dat ze geen diensten meer kunnen voorgaan, tot mensen die vragen of het toch echt niet mogelijk is als we hen ver genoeg uit elkaar laten zitten. Maar het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan die maximale verantwoordelijkheid. Social distance garanderen is heel moeilijk als er veel mensen zijn, en bovendien zijn de meeste mensen 65-plussers, een risicogroep."
Ook voor de Kerk is het aanpassen. Zo zijn er priesters die hun misvieringen van thuis uit streamen. "Nood dwingt mensen tot creativiteit", zegt Bonny. "Ik vergader ook elke dag aan mijn computer nu. Het is duidelijk dat wij net als de hele samenleving hier dingen van zullen opsteken."

"Geen communies en vormsels, maar we gaan geen jaar overslaan"

Het is niet alleen bijna Pasen, maar ook bijna de tijd van de eerste communies en de vormsels. Veel kinderen en gezinnen vragen zich af of die allemaal nog wel kunnen doorgaan. "Vrijdag zijn de maatregelen van de overheid nog toegelicht. Daarop hebben wij beslist dat de eerste communies en de vormsels zoals die nu gepland staan tussen Pasen en Pinksteren, niet zullen kunnen doorgaan. In de loop van komende week gaan we daar nog over communiceren", zegt Bonny.
De helft van de eerste communies en vormsels staat gepland in de periode tot 19 april, de (voorlopige) datum tot waarop de maatregelen gelden, de andere helft in de twee weken erna, tot 3 mei, waarin de maatregelen mogelijk verlengd worden. "Ik kan me niet voorstellen dat volle kerken nadien plots meteen weer toegestaan zullen worden," zegt Bonny.

"Als we een mooie viering willen, met de drie generaties, moeten we wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn." Johan Bonny

"Het zal allemaal gradueel gaan, met kleine groepen mensen, en allicht zonder 65-plussers. Maar als we een mooie viering willen, met de drie generaties samen, dan zullen we moeten wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn."
Als het na de zomer pas is, "zullen we dat moeten bekijken hoe we dat inpassen in de andere sport-, cultuur- en onderwijsactiviteiten die tot het najaar uitgesteld zijn. Maar we gaan geen jaar overslaan, de eerste communies en de vormsels zullen zeker doorgaan", verzekert Bonny. "En net zoals de scholen vragen we aan de parochies om de kinderen en jongeren die nu hun communie en vormsel voorbereiden, via internet te blijven opvolgen."

"Kerk kan veel betekenen"

De Kerk kan in deze dagen veel betekenen, zegt Bonny, "niet alleen door het mee instaan voor maximale voorzichtigheid om de verspreiding van het virus te verspreiden. Maar we kunnen en willen ook een contactpunt zijn voor vragen over inhoud en zingeving. Hoe gaan we samen door een crisis? Waar halen we de kracht om te blijven geloven?"
Bonny was onder de indruk van paus Franciscus die enkele dagen geleden op een leeg Sint-Pietersplein een uitzonderlijk Urbi et orbi uitsprak, de zegen voor de stad en de wereld. "In alle eenvoud, in alle soberheid. Een krachtig beeld dat toont, we zitten hier met zijn allen in."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.