woensdag 27 januari 2021

Jef, de dorpsverteller uit Houwaart

Ik heb Jef Verbinnen amper gekend en ik ontmoette hem pas persoonlijk enkele dagen voor zijn heengaan op zijn ziekbed waaraan we samen met Josephine, de echtgenote van Jef, gebeden hebben. Als nieuweling in de gemeente las ik altijd met veel genoegen en aandacht de volksverhalen in het blaadje Tielt-Wingse en als pas aangestelde parochieherder kende ik zijn zorg voor het Sint-Jozefkapelleke waarover ook een artikel staat op de frontpagina van dit nummer.

Jef Verbinnen, de verhalen verteller uit Houwaart
was zelf ook gekende dorpsfiguur

Samen met een groep vrijwilligers die zich de Sint-Jozefvrienden noemen, heeft Jef de mooi gelegen Sint-Jozefkapel in het Houwaartsveld in 2009 opgeknapt. Ieder jaar rond 19 maart, de feestdag van de heilige Jozef, zorgden Jef en Josephine er ook voor dat het gebedshuisje helemaal gepoetst en aangekleed werd met frisse bloemen en nieuwe kaarsen om de processie van de biddende gelovigen te ontvangen.

De verhalen over bekende figuren uit Houwaart, die leefden in het begin van de 20ste eeuw, zijn nu gebundeld in een boek dat verkrijgbaar is bij zijn weduwe Josephine Van Herck die woont in de Haldertstraat 73 te Houwaart. Haar men Jef moet een enorm geheugen gehad hebben om de verhalen die de ronde deden te onthouden en op te schrijven. Josephine vertelde me al lachend: "Voor de publicatie in het blaadje Tielt-Wingse wilde hij in de kersttijd steeds een kerstverhaal hebben en als er niet meer uit de échte volksverhalen geput kon worden, dan verzon hij er zelf wel één."

Zo staat er een verhaal in het boek over ene Jos (fictieve naam) die vanuit Houwaart door het bos naar de middernachtmis in de kerk op de berg in Onze-Lieve-Vrouw Tielt reed. Het gezang van koster Louis en een meisje uit het dorp - waarop Jos een oogje had - dat liefdevol het Kindje Jezus naar voren bracht, ontroerden hem heel erg. Toen de mensen na de middernachtmis de kerk verlieten, vielen er dikke sneeuwvlokken uit de hemel en bedekten de aarde met een wit tapijt, zo besluit Jef zijn verhaal.

Hoewel het om vertelsels gaat over plaatselijke figuren zijn de emoties en de situaties universeel en kunnen ze iedereen beroeren. Het is een nichtje van Jef die het initiatief nam om het boek dat 15 euro kost in eigen beheer uit te geven.


Luc Claeys, diaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.