woensdag 27 januari 2021

Provencaals sfeertje aan de Sint-Jozefkapel te Houwaart

Grote tijm, een inheems plantje, groeit
 aan de voet van de Sint-Jozefkapel
(c) Regionaal Landschap Noord Hageland
De Sint-Jozefkapel van Houwaart staat midden de wijngaarden van Houwaart. Op een zomerse dag waan je jezelf in de Provence. Ook de geur van tijm doet ons meestal denken aan een lekker gerechtje, gekruid met een Provençaalse kruidenmix. Maar er is meer: enkele tijmsoorten zijn in België echter ook inheems. Grote tijm (Thymus pulegioides) hoort zelfs thuis in het Hageland en heeft een even heerlijke geur. Net dat plantje komt ook voor nabij onze Sint-Jozefkapel.

Grote tijm is echter zo goed als verdwenen, waardoor we hem niet meer zo goed kennen. Vroeger werd gras uit de bermen geoogst met de sikkel om de konijnen te voederen. Schapen werkten de klus af door alles netjes kort te grazen. In deze vervlogen tijden, moet de Grote tijm goed gedijt hebben in onze contrein. Grote tijm komt namelijk voor op zonbeschenen, voedselarme plaatsen zoals op de talud nabij de kapel.

Het takkenvlechtwerkje moet de wandelaars
en bezoekers van de kapel ertoe aanzetten
de trappen te gebruikenen zo
het plantje te beschermen
(c) Regionaal Landschap Noord Hageland

Medewerkers van Regionaal Landschap Noord Hageland vzw stelden vast dat de helling rond de Sint-Jozefkapel vaak beklommen werd zonder gebruik te maken van de trappen en zo werd het zeldzame plantje vaak vertrapt. Daarom hebben ze klein takkenvlechtwerkje aan de voet van de helling aan de kapel aangelegd ter bescherming van de tijmplantjes. Langs weerszijden van het trapje staan er van nature nog enkele plantjes en  ze hebben nu 24 jonge plantjes van streekeigen materiaal bij geplant.

Hopelijk wordt dit een succes, redden we de Hagelandse tijm van de ondergang en kan Regionaal Landschap Noord Hageland vzw op termijn dit project uitbreiden naar andere bedreigde plantensoorten.

Wij van de kerkraad en de parochie Sint-Donatus Tielt-Winge zijn verheugd met de opwaardering van de site rond deze kapel. Wanneer we in maart op bedevaart gaan naar de Sint-Jozefkapel zullen we onze neus eens in het gras steken en beloven we plechtig enkel de trappen te gebruiken.


Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.