woensdag 31 maart 2021

Natuurpunt op exploratie in de pastorietuin van Tielt

Natuurlijke bloemenpracht aan onze pastorij!

Graag geven we je wat uitleg over een zeldzaam plantje in de tuin van de pastorie in de Sint-Annastraat te O.L.V.-Tielt. De vingerhelmbloem (Corydalis solida) is een vroegbloeiend klein knolgewasje. De plant is in Vlaanderen een eerder zeldzame verschijning. In de pastorietuin van de Sint-Donatusparochie kan je er momenteel van genieten. Van oudsher vonden we deze plantjes in de rijkere bossen van Vlaams-Brabant en Limburg.


Doordat vingerhelmbloem vroeg in de lente bloeit kan het voorkomen onder loofhout. Dit komt immers pas later in  blad. Het kan dus zijn dat het plantje van nature voorkwam in de tuin van de oude pastorij. Vingerhelmbloem is echter ook een stinsenplant. Net zoals de bosanemoon en gevlekte aronskelk. ‘Stins’ is een oud woord dat ‘stenen huis’ betekent. De naam stinsenplant heeft te maken met het voorkomen bij oude stenen huizen zoals pastorieën. Hier werd het aangeplant om de pracht ervan.

Bracht oud-pastoor Havermans het mee van één van zijn talrijke natuurwandelingen?  In het natuurgebied Tussen Twee Motten komt het van nature voor op de oevers van de Motte.  Door de pracht van de bloem, de zeldzaamheid in Vlaanderen én de cultuurhistorische waarde van de vingerhelmbloem is de aanwezigheid ervan een meerwaarde voor de beleving in de pastorietuin.

Wil jij graag eens op stap in de pastorietuin of in het natuurgebied Tussen Twee Motten? Geef ons een seintje via natuurpunt-tielt-winge@hotmail.com! Heb je zin om de voorjaarsbloeiers te bewonderen? Op 3 april in de namiddag gaat Natuurpunt Tielt-Winge vingerhelmbloem en andere voorjaarsbloeiers spotten in Tielt! Verzamelen aan de pastorie van Sint-Donatus om 14 uur. Ivm de corona maatregelen gaan we in groepjes van 10 wandelaars (en met mondmaskers als social distancing niet mogelijk) op pad.

De vrijwilligers van Natuurpunt Tielt-Winge.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.