woensdag 26 mei 2021

Alle goede dingen bestaan uit drie

Zondag 30 mei 2021 vieren we in de Kerk het Hoogfeest van de heilige Drie-eenheid. In Tielt-Winge vieren we het feest met het Avondgebed in de kerk van Sint-Joris-Winge op zaterdagavond (18u) en de Eucharistieviering op zondagochtend in Onze-Lieve-Vrouw Tielt (10u).

Maximaal 15 personen toegelaten. Voor zaterdag reserveren via 016/90.77.55, voor zondag via 0475/204.304. De vieringen worden gestreamd via de Facebook pagina Kerk Tielt-Winge 


Er bestaat een spreekwoord in het Nederlands dat zegt: “Alle goede dingen bestaan uit drie.” Op het Hoogfeest van de heilige Drie-eenheid of de heilige Drievuldigheid is het zeker toepasbaar. De Drie-eenheid is de opvatting uit de godsgeleerdheid dat onze ene God bestaat uit drie personen: God, de Vader, God, de Zoon en God, de heilige Geest. Zo beginnen we ook elke viering en zo sluiten we ze ook altijd af: in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.

Toegegeven, een gemakkelijk Godsbeeld is het niet zo. Het is niet voor de hand liggend. Mijn vader legde het me destijds uit met lucifers, en hij had het weer zo uitgelegd gekregen van zijn vader. Hij ontstak drie aparte lucifers, die hij daarna samenvoegde tot één brandend vuur.

In Ierland gebruikte Saint-Patrick (°385) een klavertje drie tijdens zijn preken om de heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en heilige Geest) uit te leggen. De Ieren waren ervan overtuigd dat er ofwel één God was ofwel drie goden en konden het begrip van de drie-eenheid niet vatten. Daarop nam de heilige Patrick een 'shamrock' een klavertje en legde uit dat een klaverblad drie blaadjes heeft en toch één is. "Zo is het ook met God", zei hij, "God is één en tegelijk drievoudig".Het klaverblad is nog steeds het nationale symbool van Ierland.

Op zaterdag 29 mei bidden we om 18 uur in de Sint-Joriskerk het avondgebed van de kerk, de zogenaamde vespers (zie ook elders in dit nummer). De vespers maken deel uit van het getijdengebed van de kerk dat bestaat uit 5 gebedsmomenten: de lezingendienst, het morgengebed, het middaggebed, het avondgebed en de dagsluiting. In dat gebed worden vooral psalmen gebeden en elke psalm wordt afgesloten met de bede 'Eer aan de Vader, de Zoon en de heilige Geest', een eeuwenoud gebed dat reeds in de eerste drie eeuwen van het christendom bestond.

Vandaag  geloven de christenen in één God, die zich op drie verschillende manieren laat ‘zien’, die op drie manieren kan ontmoet worden:

- in de schepping God is de Schepper van het leven, de natuur, het heelal. Hij ligt aan de basis van al wat is. Daarom wordt Hij de Vader genoemd.

- in Jezus Christus In al wat Hij zei, in al wat Hij deed, hebben mensen God herkend. Hij wordt de ‘Zoon van God’ genoemd.

- in de deugden Met 'wijsheid, liefde, enthousiasme, standvastigheid, doorzettingsvermogen, geduld, zachtmoedigheid' ... inspireert de Geest van God de mensen.

We wensen u van harte een fijn feest van de heilige Drie-eenheid!

Diaken Luc Claeys

Bron: Bijbel in 1000 seconden (bijbel in 1000seconden.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.