maandag 31 mei 2021

Hoogfeest van de Heilige Drie-Eenheid in de kerk van O.L.V.-Tielt


Op zondag 30 mei vierde de parochie, nog altijd in beperkte kring, het Hoogfeest van de Heilige Drie-Eenheid.

Bekijk hier de viering en lees mee in de preek!


Homilie bij het Feest van de Heilige Drie-Eenheid op zondag 30 mei 2021 (B-cyclus) door Emilie Clerckx (stagiair-diaken)

In het evangelieverhaal van vandaag kregen de apostelen maar liefst vier opdrachten, namelijk: “Gaat, én maakt alle volkeren tot mijn leerlingen, én doopt, én leert …”.

Die opdrachten waren toen al onmiddellijk allesbehalve evident. Twijfel is dan ook een zeer logische reactie. En twijfel was er dan ook bij de apostelen.

Want hoe absurd is het dat die apostelen ongeveer 2.000 jaar geleden de wereld moesten proberen te bekeren met een verhaal over een gekruisigde? Kruisiging was bekend in heel het Romeinse rijk als de gruwelijkste straf, bedoeld voor het ergste uitschot: het was zonder meer een sadistische foltering.

Als je dus een Blijde Boodschap, “de redding van de wereld”, wil verkondigen, wat voor hulp is dan zo’n verhaal? Het verhaal is gewoon choquerend en het lijkt de slechtst mogelijke verkoopstrategie, gedoemd om te falen.

Hoe kan in godsnaam een bloedende, gegeselde, gekruisigde, de “verlosser, de redder van de mensheid” zijn?

Toch bleek het géén vergissing: de Blijde Boodschap is namelijk “viraal gegaan” en uitgegroeid tot de grootste godsdienst ter wereld. Zit er dan misschien toch iets dieper in die Blijde Boodschap? Vandaag staan wij natuurlijk mijlenver verwijderd van de Joodse cultuur van destijds waarin de Bijbel met die Blijde Boodschap ontstaan zijn. En daarom is die Bijbel nu voor ons een vreemd boek en vraagt die Bijbel om leessleutels. Maar enkel en alleen maar leefsleutels voor de Bijbel volstaan niet. Dat wordt heel duidelijk in die laatste zin van het evangelieverhaal. Die laatste zin, die ook nog eens de laatste zin van het hele evangelie van Matteüs is.

Matteüs vermeldt in die laatste zin iets verbluffend, iets heel sensationeel. Hij vermeldt namelijk de belofte van de verrezen Christus dat Hij met de apostelen is en altijd met hun zal zijn. Dat Hij levend aanwezig is, te midden van hen. “Ziet, Ik ben met u …”. En dus: wat dan dieper zit in die Blijde Boodschap is juist die belofte: de apostelen staan er niet alleen voor.

En daardoor konden ze hun twijfel overwinnen en succesvol het absurde verhaal over een gekruisigde verkondigen. Zo sterk, dat het christendom de grootste wereldgodsdienst werd. En wij ons hier en nu nog altijd aangesproken voelen.

En ook wij kunnen mensen uitnodigen om te leven zoals Christus heeft voorgeleefd, ieder van ons, volgens zijn eigen roeping.

Straks horen we: “Verkondigen wij het mysterie van het geloof.” en dan antwoorden we zingend: “Heer Jezus, wij verkondigen uw dood en wij belijden tot Gij wederkeert dat Gij verrezen zijt.” Als we dus maar geloven. En gelovig Christus navolgen in woord én in daad en de leessleutels van de Blijde Boodschap tot onze leefsleutels maken.

En na verloop van tijd zullen we dan wel merken of al gemerkt hebben, dat het leven verrijkt wordt met een andere dimensie. We gaan dan immers anders kijken naar leven en dood, naar God, naar onszelf en naar de anderen.

En we gaan beseffen dat het absurde verhaal van de gekruisigde - in werkelijkheid -  het fantastische verhaal van God met ons is. Herkenbaar in alle dingen voor wie zijn hart ervoor opent. Hier en nu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.