dinsdag 22 juni 2021

Drie uilskuikens in de Sint-Martinuskerk

De burgemeester van Tielt-Winge, Rudi Beeken, postte begin juni op zijn instagram account een foto van een uilenjong en meldde dat er vier uilskuikens logeerden in de ‘De Manhaeg, de boerderij waar hij woont, en drie in de nestkast van de Sint-Martinuskerk. Voor ons meteen een reden om bij de burgervader aan te kloppen en te luisteren naar zijn verhaal.


Uilengat

Het uilengat in de hoeve van de burgemeester
Toen de burgemeester besloot om de ouderlijke hoeve in de wijk Kraasbeek te verbouwen, besloot hij nestruimte te voorzien voor uilen en vleermuizen.”De huidige bouwnormen zijn super streng en de moderne huizen moeten geïsoleerd zijn. Dat is een goede zaak maar voor de natuur is dat niet altijd zo goed. In de spleten, kieren en zolders van oude hoeves huisden vroeger Europese hoornaerts, vleermuizen en ook kerkuilen. Met de moderne bouwnormen is er geen plaats meer voor deze dieren”, vertelt Rudi Beeken. Het uilengat in de hoeve bevindt zich in het nok van het dak, weg van de straatkant en ook aan een andere gevel dan waar het vleermuizenhotel gevestigd is.



De kerkuilwerkgroep Vlaanderen, een onderdeel van de Vogelbescherming Vlaanderen, plaatste een nestkast, die nog het best te vergelijken is met een grote schoendoos. “Van zodra het huis in gebruik genomen werd in 2012 hadden we meteen een uilenpaar dat broedde. Sinds 2014 hebben we elk jaar ononderbroken jonge uilen gehad.” De medewerkers van de kerkuilwerkgroep komen ieder jaar de jonge vogels ringen zodat ze het kerkuilenbestand in kaart kunnen brengen. 



In de Sint-Martinuskerk van Tielt huizen drie kuikens en bij de burgemeester vier. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Tielt hangt eveneens een verblijf voor kerkuilen maar daar was dit jaar geen broedsel. Marcel Van Aerschot van het kerkteam verklaarde: “In de winter zat er wel een uil in maar blijkbaar is hij verjaagd door een koppel duiven dat het nest heeft overgenomen. Stany Cerulis van de kerkuilwerkgroep heeft het nest verwijderd en de eieren weggegooid om de uilen nieuwe kansen te geven.” Verder merkte de burgemeester nog fijntjes op “dat er meer kerkuilen in hoeves wonen dan in kerktorens.”


Weinig hinder

Veel hinder van de kerkuilen ondervindt de burgemeester niet. “Als het nest vuil is, dan komen de mensen van de kerkuilwerkgroep in de winter langs om het uilenverblijf te kuisen.” Bij valavond hoor je de uilen wel krijsen; ze maken een heel schel geluid, zo vertelt Beeken nog. “Als de jongen voor de eerste keer uitvliegen, krijgen ze vliegles en dan is er wel uitzonderlijk veel geluid. Ze installeren zich op het middelhoge dak van het tuinhuis en schuiven soms van de pannen af en maken veel kabaal.”  Van zodra de jongen groter zijn, worden ze uit het nest gestoten. In principe is het altijd hetzelfde uilenpaar dat het nest bewoont.


Luguber bijgeloof

Stefaan Deputter, redacteur van het parochieblad, voegt eraan toe dat twee jaar geleden ook een kerkuil gesignaleerd werd op het kerkhof van Meensel. Rudi Beeken vult aan: “Er is een oud bijgeloof in de streek dat wanneer er een uil rondom uw huis vertoeft, er dan iemand binnenkort zal overlijden. En merkwaardig genoeg is mijn vader ook overleden kort nadat we in 2012 ons eerste broedsel hadden; maar ik neem aan dat het puur toeval was.”


De burgemeester voelt zich heel erg verbonden met de natuur en we kunnen zeggen dat hij goed zorgt draagt voor Gods schepping. Het vleermuizenhotel is bewoond en voor het huis is de poel opnieuw aangelegd, de hoeve wordt verwarmd met een waterpomp en op het dak van de garage liggen zonnepanelen voor elektriciteit en warm water. Het grootste deel van het gazon wordt heel beperkt gemaakt en in de grote boomgaard zijn hoogstammige fruitbomen aangeplant. Als omheining koos Rudi Beeken voor een natuurlijke inheemse haag en verving de eerder geplaatste betonnen platen van zijn vader.


Hang zelf een uilennest

Wie zelf  interesse heeft om een steentje bij te dragen en nestruimte wil voorzien voor de kerkuil, kan contact opnemen met de regionale vertegenwoordiger van de kerkuilwerkgroep, zo raadt onze burgervader aan.


Kerkuilwerkgroep Vlaanderen

Stany Cerulis

Leeuwkenstraat 20A

3461 Molenbeek-Wersbeek

GSM: 0495/42.84.98

info@kerkuilwerkgroep.be


Luc Claeys, diaken







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.