dinsdag 28 december 2021

Driekoningen

Volgende zondag, 2 januari 2022, vieren we in de kerk het feest ‘Openbaring des Heren’, met een moeilijker woord ‘Epifanie’. In de volksmond spreken we nog altijd liever van ‘Driekoningen’. Met het feest vieren we dat God in Jezus zichtbaar wordt voor de gehele wereld.

Sterzingen in Brabant (c) Immaterieel erfgoed.nl

De wijzen uit het Evangelieverhaal worden vaak afgebeeld als drie koningen, een blanke, een zwarte en een Aziatische wijze, die de drie continenten vertegenwoordigen die destijds gekend waren.

In de katholieke liturgie in BelgiĆ« en Nederland wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd. In veel Zuid-Europese landen en in de Alpenlanden is Driekoningen een vrije dag en wordt Driekoningen op de dag zelf – 6 januari - gevierd.

Samen met het kerstfeest is het een hoogtepunt in de kersttijd. In de Oosterse (Orthodoxe) kerken is het zelfs het belangrijkste feest. Vandaar dat hun ‘kerstfeest’ twee weken later wordt gevierd dan bij ons.

Er bestaat een oud gebruik om aan het begin van het nieuwe jaar met Driekoningen je huis te laten zegenen. Vaak schreef een priester aan de ingang van ieders huis het jaartal en daarbij de letters C+M+B. In onze parochie overhandigt de diaken een zelfklever die je op de deur of tegen een raam kunt plakken.

Wie zijn huis graag laat zegenen kan een aanvraag doen bij de diaken (016/90.77.55). Hij komt dan langs op 2 januari of later volgens afspraak.

Misschien komen er die dag ook wel driekoningen bij u aan de deur en zingen ze het eeuwenoude lied:

Drie koooningen,

drie koooningen,

geef mij nen nieuwen (h)oed.

Mijnen ouwen is verslee-eeten,

mijn moeder mag 't nie wee-eeten.

Mijn vader heeft het geld,

op de rooster geteld.

Volgens de etiquetteregels is het feest van Driekoningen de laatste dag waarop je de mensen nog een gelukkig nieuwjaar mag wensen. Dus doen we reeds in dit nummer:

Aan al onze parochianen een voorspoedig en een gezegend 2022!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.