Op 2 februari vieren we in de kerk het Feest van Maria Lichtmis, officieel 'Opdracht van de Heer'. Het is niet echt een Mariafeest. Het heeft eerder te maken met een oud joods gebruik om de oudste zonen in de tempel aan God toe te wijden. Dus trokken Maria en Jozef als wetsgetrouwe joodse gelovigen naar Jeruzalem met hun kindje alwaar ze een oude man ontmoeten, Simeon, die in het Kind de lang verwachte Messiaq herkent.
In ons land is de gewoonte gegroeid om naar aanleiding van dit feest ouders met jonge kinderen uit te nodigen naar de kerk om ze via de priester en de diaken door God te laten zegenen.
Tijdens zijn ontmoeting met de Heilige Familie spreekt Simeon volgende woorden: "Uw dienaar laat gij, Heer, nu naar uw woord in vrede gaan: mijn ogen hebben thans uw Heil aanschouwd, dat Gij voor alle volken hebt bereid; een licht dat voor de heidenen straalt, een glorie voor uw volk Israël. (Lc 2, 29-32)"
Opnieuw wordt Jezus een licht genoemd; Hij is het Licht van Lichtmis. Daarom begint de liturgie van Lichtmis met een kaarsprocessie. In het Frans 'Chandeleur' en in het Engels 'Candlemas' is die verwijzing naar kaarsen zelfs nog sterker.
Onze parochie Sint-Donatus Tielt-Winge koopt haar kaarsen voor de liturgie bij een lokaal, bedrijf in Sint-Pieters-Rode, de kaarsenmakerij Sente & Vanbael. Reeds 5 generaties lang, sinds 1893, maken ze bij Sente & Van Bael kaarsen van de beste kwaliteit. Ze zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van altaarkaarsen, paaskaarsen, offerkaarsen, noveenkaarsen, devotiekaarsen en gepersonaliseerde (noveen)kaarsen voor de religieuze sector maar ook verenigingen en particulieren kunnen bij hen terecht.
Kaarsen gieten bij Sente-Vanbael |
De firma Sente-Vanbael is nog een echte familieonderneming, een zeldzaamheid in een wereld van constante globalisering.
Het aansteken van kaarsen is een heel oud gebruik. Men heeft restjes van kaarsen gevonden die dagtekenen van meer dan 3000 jaar terug. Ze werden gemaakt van bijenwas of dierenvet. Daarin stak men een pit: een touwtje van vlas of katoen. Waskaarsen waren heel erg duur en werden gebruikt door vorsten en koningen. Ook vandaag zijn kaarsen erg in trek.
Het aansteken van een kaars is eigenlijk een woordeloos gebed. Voor het feest van Lichtmis bestelden we 300 kaarsjes bij de familie Sente & Vanbael. We vieren het feest op zondag 30 januari om 10 uur in Sint-Joris-Winge en op woensdag 2 februari met een ochtendgebed om 10 uur in Sint-Mattheüs Meensel en met een eucharistieviering om 19 uur in Onze-Lieve-Vrouw Tielt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.