woensdag 23 februari 2022

Een zalige dag in de Sint-Joriskerk

Diaken Luc zegent het doopwater en de
eerste communicanten kijken toe
Op zondag 13 februari liep de kerk van Sint-Joris in Winge goed vol. De eerste communicantjes met hun familie werden verwacht voor  de viering met aansluitend catechese. Dit is telkens een fijn moment als er zoveel jong volk in de kerk zit. Maar er was nog meer, op de eerste rij zat Fenna omringd door haar familie. Fenna wil ook haar eerste communie doen maar ze was nog niet gedoopt en dat zou tijdens de viering gebeuren.


Betekenis van het doopsel

Een doopsel tijdens een eucharistieviering geeft aan dit sacrament de juiste inhoud en diepgang , Bij het doopsel wordt de dopeling opgenomen in de christelijke gemeenschap  en dan is het mooi dat die gemeenschap er ook bij  aanwezig is. Aan heel de gelovige gemeenschap wordt dan ook de  vraag gesteld:

 Beste ouders, jullie zijn niet alleen hier. De peter en meter zijn meegekomen en de gelovige gemeenschap zal hen bijstaan. Daarom vraag ik ook aan hen en aan gans de gemeenschap. Zijn jullie bereid de ouders in hun taak bij te staan?

Waar dan ook samen op geantwoord wordt: Ja, daartoe zijn we bereid.

Na het doopsel kreeg Fenna dan ook van heel de gemeenschap applaus,  een luid gezongen “lang zal ze leven” en een dikke hip hip hoera mochten niet ontbreken.

Catechese rond geluk

Na de viering bleven de eerstecommunicanten nog samen in de kerk voor een catechesemoment rond

Gezellig knutselen tijdens de catechese

“gelukkig zijn”. Bij toeval sloot dit perfect aan bij het evangelie van die zondag waar Jezus   aan het volk vertelt hoe ze “zalig”, gelukkig  kunnen worden wat we allemaal kennen als “de zaligsprekingen“. Enkele mama’s gingen met de kinderen in gesprek over wat voor hen “gelukkig zijn” wil zeggen. Met stiften en kleurpotloden werd het allemaal concreet in een doolhof “ op zoek naar geluk” en in een boom met veel vruchten van geluk.

De wachtende mama's en papa's gingen met koster Guido Van de Loo in gesprek over geloven, de toekomst van onze kerk en heel concreet de betekenis van " een kruisje geven" thuis. Zo kregen ook zij "catechese".

Het geslaagd catechesemoment werd afgesloten met een lied als voorbereiding op hun volgende viering op 13 maart. Dan zullen deze kinderen hun naamopgave doen en zo komt voor hun de grote dag op 26 mei heel kort bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.