dinsdag 30 augustus 2022

Boekenbonnen voor nieuwkomers

Elisaveta tekende een ondergaande zon
Het is bekend dat vrijwilligers van onze parochie oorlogsvluchtelingen helpt wanneer ze zich in onze gemeente vestigen. De organisatie CERA ondersteunt ons daarbij en schonk 500 euro voor gastvrije initiatieven. Nu het schooljaar opnieuw van start gaat willen we de kinderen van de nieuwkomers in onze gemeente een duwtje in de rug geven met een boekenbon.

We lanceerden daarvoor een actie waarbij jongeren in onze gemeente die nog geen 18 jaar zijn en minder dan 5 jaar in België wonen, kunnen meedoen. Als opdracht dienen ze een tekening te maken met wat ze in deze zomer allemaal beleefd hebben.

De actie werd ook in het Oekraïens vertaald aangezien de afgelopen maanden veel jonge gezinnen uit het Oost-Europese land naar België zijn gevlucht, vooral moeders met jonge kinderen die nu school lopen in één van de instellingen in onze gemeente.

De jonge Elisaveta die met haar moeder Meensel-Kiezegem onderdak heeft gevonden, stuurde alvast haar impressie in van de Belgische zomer. Ook Veronika (10 j.) stuurde een ondergaande zon. Toen ze in Oekraïne woonden, gingen ze vaak op vakantie naar de Zwarte Zee. Vorige week verbleef ze enkele dagen in De Panne. Kyrill (6j.) houdt van Pokemons en stuurde een tekening van een zomerse Pikachu. Proficiat aan alle tekenaars.

Een Pokemon van Kyrill (6 j.)
Veronika (10 j.) stuurde een ondergaande zon. 


De kleine Solomiia die ook in Tielt-Winge verblijft, postte een foto met haar tekening. We wensen Solomiia ook een dikke proficiat want ze kreeg zo pas een klein broertje. Die kan nog niet schilderen natuurlijk.

Solomiia (6j.) met haar regenboog!


Nadia (9 j.) hoopt op een regendag

Nadia Ziwari (9 jaar) 
droomt duidelijk van regen - net zoals veel Belgen.
De familie vluchtte 10 jaar geleden uit Kabul  (Afghanistan) naar Odessa (Oekraïne), waar ze gezegend werden met vier kinderen. Vlak nadat de oorlog startte, vluchtten ze verder naar het Huis van Maria in Scherpenheuvel en nu logeren ze in de oude pastorie van Kiezegem. We hopen dat Sint-Petrus, de patroon heilige, deze familie wat extra beschermt na zo'n turbulent leven.


Ayesha en Aseya reisden met het vliegtuig
naar Iran

Twee andere zussen die in onze gemeente wonen maakten een groepswerk. Ayesha (15 j.) en Aseya (7 j.)schrijven:
"We zijn op vakantie gegaan naar Iran en hebben na 8 jaar onze familie voor het eerste terug gezien.
We hebben proberen tekenen dat we uit het vliegtuig zijn gestapt en toestappen op de familieleden die naar de luchthaven gekomen waren om ons op te pikken."

De actie liep tot 1 september. Binnenkort worden de boekenbonnen onder de jongeren verdeeld.

Luc ClaeysGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.