donderdag 25 augustus 2022

Maria pronkt met nieuwe kroon in Scherpenheuvel


In de met bloemen opgesmukte basiliek werd op donderdag 25 augustus het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel dag op dag150 jaar na haar eerste kroning met een nieuwe kroon getooid. Dat gebeurde in een gebedsdienst waarin de hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen, Mgr. Koen Vanhoutte voorging.

In zijn preek tijdens een gebedsdienst legde de bisschop uit dat we de kroning moeten zien in het licht van het koningschap van Jezus zelf. Jezus was geen koning naar wereldse normen, zoals Hij op het einde van zijn leven aan Pilatus uitlegde. Op dezelfde wijze is ook Maria geen wereldse koningin. Integendeel, bij de geboorte van Jezus was er alleen plaats in het verblijf voor de dieren, daarna moet ze met haar gezin vlucht en dertig jaar laten stond ze met een gebroken hart aan het kruis.

Maar voor de Heer is deze nederige dienstmaagd wel een koningin. In het Magnificat, het lied dat ze zingt ter ere
van God, bij het bezoek aan haar nicht Elisabeth, horen we hoe ze de voorkeursoptie van onze Heer voor de armen en nederige mensen beschrijft.

Het is dan ook een mooi gebaar dat de waarde van de nieuwe kroon die Maria op deze feestelijke dag aangereikt krijgt, ook zal worden geschonken aan de voedselbank in Scherpenheuvel. Daarmee wordt de werkelijke betekenis van Maria als koningin van de armen in de verf gezet.

Mag het bij ons bij al dat feestgedruis een aanleiding zijn om de diepere betekenis van ons christen zijn in ons hart te overwegen.

In Scherpenheuvel wordt een heel jaar gevierd maar als je een plekje vrij hebt in je agenda noteer dan alvast de activiteiten van de volgende dagen:

  • Vrijdag 26 augustus 19u30 Kroningsconcert door 'incanto vocale'
  • Zaterdag 27 augustus vanaf 17u een groot volksfeest met optredens van Lisa del Bo, de Romeo's, Christoff en Men and a  Lady
  • Zondag 28 augustus vanaf 15 u in de basiliek lof en kaarsjesprocessie en im 15u Eucharistieviering in de Mariahall

Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.