dinsdag 20 september 2022

Bidden voor onze bevrijders

Jo Peeters van het oorlogsmuseum "Huis van het Belgisch-Franse verzet 1940-1945" nodigde de parochie uit om deel te nemen aan een herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de 78ste verjaardag van de bevrijding van onze gemeente op 10 september.

Op 6 september 1944 reden soldaten  van de prinses Irene Brigade vanuit Leuven Sint-Joris-Winge binnen maar vielen daarbij in een hinderlaag van Duitse tanks. Drie Nederlandse soldaten kwamen daar bij om. Voor deze militairen is er voor de kerk een kleine gedenkplaat aangebracht.

De herdenking ging binnen in de kerk door, omdat het eindelijk eens goed regende.

De ceremonie bestond uit drie delen: Een eerste kerkelijk deel begon met het lezen van een psalm en enkele verzen uit een brief aan de Romeinen met de boodschap: 'Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede’. Tijdens het burgerlijke deel bracht Jo Peeters de gebeurtenissen van die dag terug in herinnering en werd de Last Post en de Brabançonne gespeeld.

Tenslotte was er nog in de gietende regen een korte bloemenhulde aan de gedenkplaat voor de kerk.


Jo Peeters blikte op zijn
Facebookpagina
nog even terug en schreef het volgende: 

Een interessante gebeurtenis vandaag

Toen we de ceremonie van de herdenking rond de bevrijding van Tielt-Winge lieten doorgaan in de St.-Joriskerk, door de zware regenbuien, kwam koster Guido op de proppen met een vaandelsteun. "Een zwaar stuk", zei hij al lachend. Schuivend kwam het ding ter plaatse. Toen ik de bewuste steun bekeek, was ik even met verrassing geslagen!

Met wat laswerk was het geconstrueerd, maar met schakels van een Duitse Sonderkraftfahrzeug 251 rupsband, een semi-track voertuig...

Op 3 september 1944 werden terugtrekkende Duitse troepen op de Leuvensesteenweg al beschoten door P-51ers. Toen op 6 september 1944 de strijd in het centrum van St. -Joris-Winge te top liep tegen de resten van de 105de Panzerbrigade, bleef er veel kapotgeschoten tuig achter...

Een prachtige recyclage van onderdelen, kan je dit wel noemen! Bij Merckx in elkaar gelast. De nummers zichtbaar brengen het pertinent naar een Schützenpanzerwagen 251 terug.

Een echte verbinding met de herdenking van de feiten, 78 jaar geleden in eigen dorp.

André Van Cauwenberghe vindt het een mooie uitleg maar legde uit dat het spijtig genoeg niet klopt. "Ik heb deze schakels laten lassen op vraag van pastoor Lemmens. Het gaat om de rupsketting van een AMX van het 8 Linieregiment."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.