woensdag 28 september 2022

Proeven van kunst en herbestemming

In de derde week van september kon u in de Sint-Mattheüskerk de tentoonstelling bezoeken van de Groepstententoonstelling Inteam/Inteam van de Twiks kunstkring. 12 leden van deze kunstkring stelden enkele van hun mooiste werken tentoon in de intieme setting van de kerk van Meensel. Deze kerk is door het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in samenspraak met het gemeentebestuur van Tielt-Winge aangeduid als herbestemmingsproject.

Religie is verbinden

De kunstkring is al jaren actief in onze gemeente en stelt er regelmatig tentoon.  Een kunstwerk komt dikwijls traag tot stand. Een ruwe verftoets of het gedetailleerd vormgeven verraadt een gevoelen, een sfeer of een humeur.

Het was daarom voor TWIKS, in deze jachtige en onrustige tijd, een verademing om te kunnen tentoonstellen in de kerk van Meensel. Voor deze tentoonstelling werden alle kunstwerken weggetrokken uit de intieme omgeving van de kunstenaar naar een ruimte die aanzet tot bezinning en verdieping.

Deze tentoonstelling kan al een licht werpen over hoe de toekomst van deze kerk er kan uitzien. Wat bevalt of aantrekt is altijd een heel persoonlijke beleving. Bij diaken Luc sprongen twee kunstwerken in het oog. Eén daarvan is een structuur van kunstenares Sandra Werix met als titel 'Verbinding'.

Dat is ook wat religie volgens de heilige Augustinus betekent. Het is afgeleid van het Latijnse werkwoord religare en dat is wat religie zou moeten zijn "datgene wat met God en alleen met hem verbonden is". Die verbondenheid blijft zeker bestaan na 1 januari 2023, ook al heeft het kerkgebouw dan geen religieuze bestemming meer zijn, het blijft een huis dat mensen met elkaar zal verbinden.


Herdenken

Een andere kunstwerk dat de diaken - Frühling '45 - raakte, legde een band met oorlogsdrama dat onze gemeente 77 jaar geleden trof. Het is een trauma dat vandaag nog steeds doorleeft, ook al hebben de meeste inwoners de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt, maar door de verhalen en de pijn van hun ouders en grootouders, leeft het gebeuren van toen hier nog steeds. De actuele oorlogssituatie en de oorlogsmisdaden die vandaag opnieuw gepleegd worden in het oosten van Europa manen aan om de herinnering te bewaren en waakzaam te zijn.

Kunstenaar Dirk Baro, schoonvader van auteur Karolien Joossens die een roman schreef over het oorlogsdrama in Meensel-Kiezegem, vond naar eigen zeggen zijn inspiratie bij een kunstwerk dat opgesteld staat in het concentratiekamp van Neuengamme.

Het kerkgebouw komt na 1 januari 2023 wellicht in beheer van het Museum '44 dat gevestigd is in de oude pastorie van Meensel. Onze parochie zal biddend aanwezig blijven bij de herdenkingen in augustus en met haar initiatief om jaarlijks in de adventstijd het vredeslicht naar Tielt-Winge te brengen.


LC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.