woensdag 23 november 2022

Engelen in de advent

Op de voorlaatste zondag van het kerkelijk jaar wierp diaken  Luc al een blik vooruit naar de advent en liet hij zich inspireren door de betekenis van de naam van de profeet 'Maleachi' wat engel betekkent. We lezen mee in een stukje van zijn preek...

Duistere periodes en donkere wolken, de downs komen ook voor in ieders persoonlijke leven dat moet ik jullie niet vertellen, een financiële tegenslag, problemen op school of op het werk, een ziekte of ongeval in de eigen kring, afscheid moeten nemen van een geliefde door dood of een relatiebreuk,… Het is eigen aan het leven.

Bij een recente restauratie van de
Geboortekerk in Bethlehem werden
 unieke mozaïeken ontdekt.
Voor het eerst wordt een mozaïek u
it de Geboortekerk gebruikt
voor een serie Kerstkaarten.
Te bestellen bij Kerk in Nood
In donkere tijden hebben we nood aan een opsteker, aan een lichtje. Dat zullen we de volgende dagen wel merken als we door de straten lopen en de huiskamers binnenkijken; de kerstverlichting of de wintersfeerverlichting zoals ze dat in Leuven noemen wordt uitgepakt en bovengehaald, nog twee weken en we steken week voor week de adventskaars aan op weg naar de geboorte van Hij die het Licht van de wereld wordt genoemd.

En je zou het misschien op het eerste gezicht niet verwachten maar de twee teksten die we deze ochtend gelezen hebben, zijn evenmin doemberichten. Integendeel ze waren geschreven om de mensen te bemoedigen, om ze tot steun te zijn, om ze een duwtje in de rug te geven. De profeet Maleachi was vermoedelijk actief in de vijfde eeuw voor Christus, in de periode dat de Perzen het heilig Land regeerden en een deel van de joodse  bevolking vanuit een lange ballingschap in Babylonië teruggekeerd was naar het heilig land en begon met de heropbouw van de tempel in Jeruzalem.

Maleachi (Malalaika in het Swahili) betekent engel. Dat is wat God doet, wanneer we het moeilijk hebben; Hij zendt engelen, mensen met een goed hart, die een troostende arm op onze schouder leggen, een luisterend oor aanbieden, een klusje opknappen, wat licht brengen in de duisternis. Voor de mensen die God hoogachten, mensen die in de Liefde met grote L geloven, komt de zon op van de gerechtigheid, hoorden we, met vleugels en ze brengt genezing.

Enkele dagen was ik met een vrijwilligster van Samana in Sint-Joris-Winge op bezoek bij een bejaarde huishoudster van een nog wat meer bejaarde priester die nu in de kliniek ligt. Ze verblijft dus alleen in een oud huis waarvan de voordeur en de achterdeur niet goed meer sluiten. Ze houdt niet erg van het huis en is erg bang in het donker. Daarom staan er bij de wel zeker honderd heiligen beelden in het huis overal elektrisch kaarsjes en lichtjes die dag en nacht branden. Het leek al bijna Kerstmis. Maar ze was wel blij met het bezoek van de medewerkster van Samana/Ziekenzorg; we kunnen gerust zeggen dat ze een moderne engel is. Gelukkig komen daar aan huis nog andere engelen aangevlogen, zoals de verpleegsters van het Dommelhof en de huishoudhulpen van de sociale dienst van de gemeente. Ze zijn boodschappers van de grote Liefde.

Tekenen van liefde doen met andere woorden mensen weer opstaan; zodat ze het weer zien zitten, zodat er weer licht komt in de tunnel. Dat opgaande licht, het optillen van terneergedrukte mensen dat is de verrijzenis van de Heer dat kan gebeuren in elk mensenleven. Elke periode van het jaar, elke dag is een geschikt moment om zelf een beetje een engel te zijn, om je vleugels uit te slaan en een lichtje te zijn voor andere mensen. In de komende tijd van advent en kerst zijn engelen veelvuldig aanwezig.

We zullen ze horen spreken en zingen in de Bijbelteksten, ze hangen in de kerstbomen en boven de stal, je zal ze zien in de kerstverlichtingen en de kerstmarkten, zelfs als die deze naam niet meer mogen dragen, ze zullen klinken in de muziek, en zijn afgebeeld op de servetten aan de feestdis. Telkens als we ze zien, laat het voor ons een aansporing zijn om het Licht van Christus door te geven, om van de verrezen Heer te getuigen, door anderen op te tillen.

1 opmerking:

  1. .van waesberghe Lm23 november 2022 om 15:02

    Een zeer möie tekst voor de Advent en de donkere dagen. Dit doet deugd om dit te lezen

    BeantwoordenVerwijderen

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.