dinsdag 29 november 2022

Vredeslicht 2022 komt naar Tielt-Winge

 Op 15 november ontstak de twaalfjarige Sara uit Altenberg nabij de Oostenrijkse stad Linz in de geboortegrot te Bethlehem het vredeslicht 2022. In die Palestijnse stad is volgens de traditie Jezus Christus, vredesvorst, geboren. Nadien vloog Sarah met het vredeslicht naar Oostenrijk van waaruit het zal verdeeld worden over Europa, de Verenigde Staten en enkele Zuid-Amerikaanse landen

"Het Vredeslicht is zo'n eenvoudig teken dat zoveel mensen vreugde brengt" zegt Sarah en "via onze Oekraïense klasgenoot ervaren we aan den lijve wat het betekent om geen vrede te hebben".

De overkoepelende organisatie voor België schrijft over het vredeslicht: "Het vredeslicht wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige, maar een persoonlijke en actieve bijdrage op te nemen om warmte, vreugde, hoop, licht en hartelijkheid aan alle betrokkenen door te geven.

We oriënteren ons op de dialoog ten dienste van de vrede. Een signaal van verbondenheid aan betrokkenen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden, waar ook in de wereld.  In het bijzonder de inwoners in (of uit)  Oekraïne, Rusland en andere landen waar er conflicten zijn.  Tevens nodigt het vredeslicht mensen uit om beter zorg te dragen voor de wereld waarin we leven.   Een niet mis te verstane boodschap die open staat voor elke levensbeschouwing."


Vredeslicht in Tielt-Winge

We vroegen aan Maarten Cannaerts van de parochie Sint-Donatus Tielt-Winge wat we met het vredeslicht hier zullen doen. Hij zei: "Op zaterdag 17 december onthalen we het vredeslicht in onze gemeente en stappen we in een fakkeltocht van het Huis van het Belgisch-Franse Verzet in Sint-Joris-Winge (Halensebaan 45) via het oorlogsmuseum aan de kerk in Kiezegem ca.17u30 (Kerkstraat 1A) naar het Museum 44 in Meensel (Binkomstraat 1A). We vertrekken in Sint-Joris-Winge om 17u aan het museum in Sint-Joris-Winge en nodige iedereen uit om mee te stappen voor vrede. 

Komt u ook meestappen en wilt u voor uw vereniging een vredeskaars meenemen? Meld u dan hier aan: https://ap.lc/XAMDJ

Om 18u30 luiden we de vredesklokken en overhandigen we het vredeslicht aan het gemeentebestuur, verenigingen en burgers van Tielt-Winge. Deze gebeurtenis wordt opgeluisterd door de harmonie van Sint-Joris-Winge, en we schenken warme soep via de actie Soep op de Stoep ten voordele van Welzijnszorg. Nadien (19u) start een muzikale avond met de ‘Winterzingeling' door de dames van FERM Meensel-Kiezegem in en om de Sint-Mattheuskerk. Gans de avond zijn er in de bar hartverwarmende dranken te krijgen."

"Het vredeslicht zal ook verdeeld worden in de kerstvieringen", zo vulde diaken Luc Claeys nog aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.