dinsdag 6 december 2022

Kom je meeproeven van Alpha?

Dit najaar organiseerden we in Tielt-Winge de “Alpha” cursus. Een ontmoetingsmoment om in een kleine groep te praten over wat écht belangrijk is in het leven. Graag deel ik – als één van de 20 deelnemers – mijn ervaringen.

Ik nam afscheid van de kerk… en herontdekte de magie

Net zoals (vermoed ik) velen onder jullie, was ‘naar de mis gaan’ een wekelijks ritueel waarbij ik als jongere weinig stilstond bij de betekenis ervan. Ik nam dan ook langzaam afscheid van de kerk naarmate ik puberde en student werd. Elk jaar nog naar de kerst- en paasviering, maar daar bleef het bij.

Samen in gesprek tijdens het Alphaweekend in
Scherpenheuvel

Nadat ik trouwde en gezegend werd met kinderen veranderde dat… eerst één kleine spruit, maar op den duur waren het er vier! In de drukte van het leven, begon het meer en meer te dagen. “Wat zijn eigenlijk de belangrijke dingen?”, “Is er meer dan het werk en het heen-en-weer hollen van de ene naar andere activiteit?”

Door de ogen van mijn kinderen herontdekte ik de magie. De rust en geborgenheid van een nieuwe ontmoeting met ‘geloof’. En naarmate ik meer betrokken geraakte in de parochiewerking, groeide ook de interesse om dat geloof te verdiepen en te herontdekken.  De ‘Alpha’ cursus was een ideale manier om dat te doen.

‘Alpha’ als ontmoetingsplaats

Even wandelen en luisteren naar
verhalen tijdens Alpha weekend

De Alpha-avonden verlopen altijd op dezelfde manier. Eerst eten we samen een maaltijd (met dank aan de vrijwilligers in de parochie die telkens een heerlijk menu samenstellen – Pia, Annie, Guido, Luce!).

Vervolgens een korte film waarin wat inhouden gedeeld worden. En vragen gesteld. Wie is ‘Jezus’? Hoe kwam de Bijbel tot stand? Durf ik getuigen van mijn geloof? Wat of wie is de ‘Heilige Geest’? Hoe kan ik bidden?

Maar het laatste stuk is waar het gebeurt… In kleine gespreksgroeten praten we over het  thema van de avond. Het leuke eraan: in tegenstelling tot wat je in de “mis” hoort, is dit geen eenrichtingsverkeer. Ik kreeg de kans te zien hoe verschillend wij allemaal

Samen naar het filmpje kijken

ons geloof beleven. Hoeveel varianten er zijn. Hoe iedereen zo anders kijkt naar het leven – en wat daarna gebeurt. We praten over dingen die écht belangrijk zijn. Wat doe ik graag? Wat wil ik veranderen? Wat is de ‘rommel' in mijn leven? Wat doe ik met mijn talenten? Wat doe ik voor de mensen rondom mij?

… en wat nu?

De eerste Alpha-ronde loopt op zijn einde. We gaan zeker in de groep nog een evaluatie doen, en ook de vraag stellen wat we volgend jaar als vervolg zouden kunnen organiseren.

En we zijn uiteraard ook op zoek naar mensen die interesse hebben om ook eens te ‘proeven’ van het concept.

Heb je interesse – ben je geïntrigeerd – wil je meer weten ? Woensdag 21 december om 19u kan je meeproeven van de laatste Alphabijeenkomst van het jaar. Geef via het contactformulier op deze pagina een seintje aan diaken Luc voor 14/12 of spreek iemand van de parochieploeg aan. Hopelijk mogen we je begroeten!

Maarten Cannaerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.