dinsdag 13 december 2022

 De eerste communicanten zochten naar geluk

Hoe maak je anderen gelukkig?

Op zondag 11 december werden de eerste communicanten in Winge verwacht in de kerk voor hun 2de catechesemoment na de eucharistieviering. Thuis lazen zij al in hun boekje hoe Jezus aan  veel mensen vertelt hoe ze gelukkig kunnen worden. Jezus brengt hen goed nieuws dat er iets bijzonders gaat gebeuren, er komt een nieuwe wereld waar iedereen gelukkig is, Echt gelukkig.

Zo vertelt Jezus boven op de berg:

‘Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben, voor hen is er Gods nieuwe wereld.

Het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn, aan hen zal God de aarde geven.

Het echte geluk is voor mensen die doen wat God wil, en die dat het allerbelangrijkste vinden, God zal hun moeite belonen.

Het echte geluk is voor mensen die goed zijn voor anderen, God zal goed zijn voor hen.

Het echte geluk is voor mensen die eerlijk zijn. Die goed voor een ander zijn. Die vrede sluiten.

De mooie boodschap van Jezus is dan ook

Je merkt er nu al iets van als je van God houdt.

Als je het weer goed maakt, als je boos bent.

Als je een ander kind helpt. Als je deelt wat je hebt.

Ook in de vooafgaandelijke viering sprak diaken Luc in zijn homilie over geluk. In de derde zondag van de advent vroeg de profeet Johannes zich af hoe hij Jezus zou herkennen als de Messias. Hoe Jezus herkennen als je Hem tegenkomt, daarover had diaken Luc een verhaal meegebracht uit Rusland: Vadertje Panov - Wat 'n geluk! Luister maar...


Samen zoeken naar geluk

Op zoek naar geluk in een doolhof

Tijdens het catechesemoment mochten ze op zoek gaan in verschillende groepjes naar wat hen gelukkig maakt. Zo zochten ze in een doolhof hoe ze de weg naar geluk vinden door lief te zijn, te helpen, sorry te zeggen, samen werken en in een doodlopend straatje belanden als ze andere kinderen pesten, uitlachen of alleen aan zich zelf denken. In een ander groepje mochten ze hun hand tekenen en in elke vinger opschrijven wat hen gelukkig maakt. Verder ging het er heel ernstig aan toe in het groepje waar ze op zoek gingen naar geluk voor mensen die ze niet kennen, hoe kunnen zij zelf hun steentje kunnen bijdragen en zo kwam “de warmste week” aanbod, ook kleding schenken via kledingcontainers, de lach van de cliniclowns voor zieke kinderen...
Waar word ik zelf gelukkig van?

Met dikke merci aan de helpende mama’s en één papa om dit mooi catechesemoment te bedenken. De kinderen  hebben er van genoten en nemen dit zeker mee in hun voorbereiding op hun eerste communie.

Annie Laeremans

Domeinbegeleider catechese

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.