zaterdag 18 november 2023

Vredeslicht uit Bethlehem in Europa aangekomen

Het internationale kerstsymbool werd dit jaar aangestoken door een christelijk kind uit Bethlehem in de grot waar Jezus werd geboren en is donderdagavond 16 november in Oostenrijk overhandigd aan het vredeslichtkind Michael Putz uit Steyr (Oostenrijk). Het vredeslicht zal vanaf zaterdag 16 december 2023 ook in Tielt-Winge verdeeld worden.

Een Palestijns meisje ontstak het vredeslicht in
de geboortegrot te Bethlehem
Het was lange tijd onzeker of het vredeslicht wel zou kunnen worden overgebracht van Bethlehem, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Klaus Obereder van de Oostenrijkse televisiezender ORF die initiatiefnemer is van het internationale vredeslicht zei bij de aankomst: "Dit jaar is het ORF-vredeslicht meer dan ooit een sterk symbool van het verlangen naar vrede dat zoveel mensen hoop en vertrouwen geeft. Meer dan 2000 jaar geleden werd de boodschap van kerstvrede verkondigd in Bethlehem - daarom is dit kerstsymbool dit jaar bijzonder belangrijk. Het is verbonden met de grote hoop op vrede in de wereld.”

Michael Putz uit Oostenrijk is
vredeslichtkind 2023

Na het aansteken in Bethlehem werd het ORF Vredeslicht naar de Jordaanse hoofdstad Amman gebracht - vanwege het beperkte luchtverkeer naar Tel Aviv - en vandaar met een lijnvlucht van Austrian Airlines naar Oostenrijk gebracht en overhandigd aan het Vredeslichtkind Michael Putz. De behulpzame tienjarige scholier uit Steyr werd uitgekozen vanwege zijn betrokkenheid bij de scouting, de jonge brandweer en de misdienaars. "Ik ken het vredeslicht al sinds ik klein was, want het hoort bij Kerstmis in onze familie."

Adventshow van 100.000 lichtjes

Het vredeslicht zal worden voorgesteld in een grote televisieshow ‘Het Festival van 100.000 lichtjes in de Advent’ dat dankzij Eurovisie ook bij ons op de Duitse televisie te zien zal zijn op zaterdag 2 december om 20u15.

De week daarop zullen honderden scouts het licht verdelen over geheel de wereld. Het vlammetje van hoop komt in Belgiƫ aan op zondagavond 10 december in Eupen waar een delegatie uit Tielt-Winge het zal ophalen en het naar de Sint-Pieterkerk te Meensel-Kiezegem zal brengen.


Fakkeltocht met vredeslicht en Winterzingeling in Tielt-Winge

We hopen een grote schare van vredelievende Tielt-Wingenaars
om het vredeslicht te vergezellen van Kiezegem naar Meensel

Op zaterdagavond 16 december (18u00) in de mis van de derde zondag in de advent zal het vredeslicht in de Sint-Pieterkerk van Kiezegem gezegend worden. Na de viering om 19u trekken we in een fakkeltocht naar de Sint-MattheĆ¼skerk te Meensel, de vredeskerk die in de toekomst deel zal uitmaken van het Museum 44. Bij aankomst luiden we de vredesklokken en wordt het licht ook overhandigd aan het gemeentebestuur en aan iedereen die de vrede met anderen wil delen. Nadien volgt een stemmige avond met kerstmuziek van de harmonie ‘Weergalm der Winghe’ en samenzang (Winterzingeling), geleid door muzikale dames van de lokale afdeling van Ferm. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze activiteiten.

Het vredeslicht wordt door de parochie Sint-Donatus verdeeld in alle vieringen van het verlengde
kerstweekend:

-        Zondag 24 december om 10u in Sint-Pieter Kiezegem (4de zondag in de advent)

-        Zondag 24 december om 18u in de kerk van Sint-Joris-Winge (Kerstavond)

-        Maandag 25 december om 10u in de Onze-Lieve-Vrouwkerk Tielt (Kerstdag)

-        Dinsdag 26 december om 15u in de Roeselbergkapel te Houwaart (Kerstliederen op de Tweede Kerstdag) 

    (bron: ORF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.