woensdag 22 mei 2024

Medjugorje: Bedevaartsoord met een Boodschap van Vrede

Meer dan 35 toehoorders voor Medjugorje
Op woensdag 15 mei gaf François Eliat-Eliat uit Sint-Amandsberg (Gent) in het kader van de Open Avonden een conferentie over de bedevaartsplaats Medjugorje en de betekenis ervan. Ook pastoor Karel Loodts uit Tienen en theologe Inge Van Wiele uit Tielt-Winge getuigden over hoe het bedevaartsoord van betekenis was in hun leven.

Bosnië en Herzegovina

Medjugorje, gelegen in Bosnië en Herzegovina, is een klein dorpje dat sinds 1981 bekend staat als een belangrijke bedevaartplaats voor katholieken over de hele wereld. In dat jaar beweerden zes tieners visioenen te hebben gehad van de Maagd Maria op de berg Podbrdo. Sindsdien zijn er talloze pelgrims naar Medjugorje gekomen om te bidden, te mediteren en genezing te zoeken.

François Eliat

François Eliat uit Gent
François Eliat leerde Medjugorje pas kennen in het begin van deze eeuw na een moeilijke periode in zijn leven, maar reisde ondertussen al meer dan 60 keer naar het heiligdom en brengt met minibusjes heel wat pelgrims ernaar toe. Hij vertelde ons dat Maria er zich presenteert als de Koningin van de Vrede en helemaal geen rampen voorspelt. Ze nodigt wel iedereen uit tot een leven van gebed om de rampspoed te verhinderen.

"Het kleine dorp dat slechts 300 inwoners telde en uit een paar gehuchten bestond, bouwde in de jaren '70 van vorige eeuw een kerk met twee kerktorens waar tot 1000 mensen kunnen bidden. Iedereen in de buurt lachte hen uit", zo vertelde de bezielde Gentenaar François, "maar Maria had bijzondere plannen met deze plek." Zo bleef Medjugorje ook gespaard tijdens de oorlog in Joegoslavië.

De grote kerk in Medjugorje, een dorp met 300
inwoners
De verschijningen van Medjugorje zijn nog niet officieel erkend door de Katholieke Kerk, maar het Vaticaan heeft in 2019 pelgrimages naar de plaats toegestaan. De Kerk onderzoekt de beweringen van de zieners nog steeds en er is geen definitief oordeel geveld over de authenticiteit van de verschijningen. Volgens François Eliat is dat ook niet zo abnormaal omdat het Vaticaan in de regel Mariaverschijningen pas erkent nadat ze zijn gestopt en in Medjugorje gaan ze nog altijd door.

Ondanks de controverse blijven miljoenen mensen Medjugorje bezoeken, aangetrokken door de gemelde boodschappen van vrede, bekering en liefde die de zieners hebben ontvangen. De pelgrims kunnen deelnemen aan gebeden, missen, beklimmingen van de berg Podbrdo en bezoeken aan heilige plaatsen. In de omgeving van Medjugorje zijn er ook verschillende kloosters en bezinningscentra waar pelgrims zich kunnen verdiepen in gebed en reflectie.

Karel Loodts ontdekt God in Medjugorje

Karel Loodts, pastoor van Tienen
Karel Loodts, pastoor in Tienen, groeide op in een ongelovig gezin en las op 22-jarige leeftijd over Medjugorje in een artikel van de Gazet van Antwerpen, de krant waarop zijn ouders geabonneerd waren. Als jonge twintiger zat hij niet zo goed in zijn vel maar deze kennismaking met God zou zijn wereld volledig op zijn kop zetten. In volle oorlogstijd reisde hij naar Bosnië en Herzegovina, erop vertrouwend dat Maria hem wel zou beschermen. Daar leerde hij de '5 B's' kennen die zo belangrijk zijn in het leven: bidden, Bijbel, biecht, boete en bekering. Karel die stukadoor was in het bedrijf van zijn vader trok daarna naar het seminarie van Den Bosch in Nederland en werd priester.

Of men de verschijningen in Medjugorje al dan niet gelooft, de onmiskenbare kracht van de plaats ligt in haar vermogen om mensen te inspireren tot gebed, vrede en innerlijke transformatie. Voor veel pelgrims is Medjugorje een plek van diepe spirituele verrijking en een gelegenheid om dichter bij God te komen.

Bekeringen op jeugdfestival

Theologe Inge Van Wiele
Inge Van Wiele hoorde over Medjugorje in de gebedsgroep aan de KU Leuven waarvan ze deel uitmaakte. Niet goed wetend wat ervan te denken, aanvaardde ze toch een uitnodiging om naar het jaarlijkse internationale jeugdfestival mee te gaan. Daar maakte ze de bekering mee van de ongelovige Belgische buschauffeur. Later zag ze ook hoe aan drugsverslaafde medestudenten helemaal veranderden. Zo geraakte ze ervan overtuigd dat Maria daadwerkelijk aan het werk is in dat kleine dorpje in het voormalige Joegoslavië.

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van 
Medjugorje
Medjugorje blijft een controversieel onderwerp, maar ongeacht iemands standpunt over de verschijningen, staat de unieke spirituele kracht van de plaats vast. Voor velen is het een baken van hoop en een inspirerende herinnering aan de kracht van geloof, vrede en liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.