woensdag 5 april 2017

Ik wens u een Goede Week

Mijn vastenkalender wordt steeds dunner. Nog 3 dagen en dan start de Goede Week. Zaterdagavond 8 april vieren we in de Sint-Martinuskerk al Palmzondag. Op zondag 9 april doen we dat ook in de Sint-Pieterskerk van Kiezegem en in Sint-Joris-Winge. Ik kijk echt uit naar die Goede Week want het is wellicht de mooiste en de meest intense week van het kerkelijke jaar. De pastorale ploeg hoopt van harte dat veel mensen met ons zullen meevieren, niet alleen op Palmzondag maar dat ze ook meegaan naar Mechelen voor de chrismaviering in de kathedraal of naar de kerk komen voor de verzoeningsviering op dinsdag, de herdenking van het laatste avondmaal op Witte Donderdag en de kruisweg op Goede Vrijdag.

Vreugde slaat om in droefenis
Palmzondag begint met een intense vreugde. Buiten of achteraan in de kerk worden de palmtakken gewijd en we herdenken hoe Jezus op een veulen Jeruzalem binnentrok en de hele stad in beroering raakte. Palmtakken wuiven Hem toe en mantels worden als een rode loper uitgerold. Jezus wordt als een echte redder in de stad onthaalt en we zingen in de kerk 'Hosanna in den hoge'.  (Naar Wim Collin sdb over Palmzondag 9 april in de vastenkalender)

Samenspel
Al snel slaat de sfeer om. Jezus is niet de koning die het volk verwacht en die Jeruzalem zou bevrijden van de Romeinse bezetter. Ja, Koning is Hij maar niet als andere koningen, Hij is een vredelievende vorst. Tijdens de woorddienst wordt voor de eerste maal deze week het lijdensverhaal voorgelezen. Trouw aan Zijn Vader wordt Jezus als een martelaar geofferd en sterft aan het kruis. Het begin van een straffe week waarop we iedereen, jong en oud, beter nog jong mét oud uitnodigen. Het is een uitgelezen moment waarop grootouders kinderen en kleinkinderen kunnen vragen om mee te gaan en waarop eerstecommunicanten en vormelingen hun ouders kunnen aansporen om de vreugde die zij aan de catechese beleven samen te delen.
Over samenspel schrijft priester Galle in zijn column en gebed op de vooravond van Palmzondag."Als je anderen meebrengt dan pas zal ik gelukkig zijn, uit vele monden klinken melodieën mooier. Hoe kon ik dat vergeten? Leer mij eens en voorgoed, God dat Gij houdt van samenzang en solozang niet aan U is besteed."

Luc Claeys, diaken


Palmzondag met palmwijding
Za 8 april
Zo 9 april
Sint-Martinus Tielt
Sint-Pieter Kiezegem
Sint-Joris-Winge
18:00
09:00

10:30
Eucharistie
Eucharistie

Eucharistie
Chrismamis
Ma 10 april
Sint-Rombouts Mechelen
19:30
Eucharistie
Verzoeningsviering
Di 11 april
Sint-Mattheus Meensel
19:00
Gebedsviering
Witte Donderdag
Do 13 april
Sint-Joris Winge
19:00
Eucharistie
Goede Vrijdag
Vr 14 april
Onze-Lieve-Vrouw Tielt
19:00
Gebedsdienst
PAASWAKE
Za 15 april
Sint-Martinus Tielt
Sint-Denijs Houwaart
19:00
20:00
Eucharistie
Eucharistie
PASEN
Zo 16 april
Sint-Mattheus Meensel
Onze-Lieve-Vrouw Tielt
09:00

10:30
Eucharistie

Eucharistie
Beloken Pasen
Za 22 april
Zo 23 april

Sint-Martinus Tielt
Sint-Pieter Kiezegem
Sint-Joris-Winge
18:00
09:00

10:30
Eucharistie
Woord- en communiedienst
Eucharistie
Derde zondag in de Paastijd
Za 29 april

Zo 30 april
Sint-Martinus Tielt

Onze-Lieve-Vrouw Tielt
18:00

10:30
Eucharistie 5de zondag/maand
Vormsel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.