woensdag 21 juni 2017

Kleurrijke liturgie

Regelmatig vragen ze me wanneer ik de sacristie binnenkom. Diaken, welke kleur is ’t vandaag? Inderdaad elke misviering heeft zijn liturgische kleur. De priester draagt dan een kazuifel en een priesterstool in de kleur die past bij het jaargetijde, het feest of de herdenking van de dag. Hetzelfde geldt ook voor de diaken die een dalmatiek draagt en/of een de diakenstola.
Vaak zijn ook het ambo (de lezenaar), het altaar, het gordijntje aan het tabernakel en de kaft van het boek met de lezingen bekleed met een stof van diezelfde liturgische kleur.



Dit zijn de officiƫle kleuren:
E.H. Albert Lefebvre tijdens een adventsviering
Wit: is een feestkleur. Het is de kleur die verwijst naar Christus: het Licht van de wereld. Daarom is de hoofdkleur op de feesten van Christus wit: met Kerstmis, op Witte Donderdag en Pasen. Ook op feestdagen van Maria en een aantal specifieke feestdagen, voert wit de boventoon. Wit staat voor maagdelijkheid of onschuld, de waarheid, goedheid, liefde en de goddelijke, hemelse wijsheid.
Groen: is de kleur van de hoop en verwachting, nederigheid en beschouwing. In de tijden door het jaar en na het feest van de Heilige Drie-eenheid en na Pinksteren is groen de liturgische kleur.
Rood: is de kleur van liefde, vuur, lijden en offer. De kleur rood wordt gebruikt met Pinksteren, bij vieringen van het lijden van Jezus, op feestdagen van de martelaren en die van de apostelen en de vier evangelisten. Ook wanneer jongeren gevormd worden en de heilige Geest ontvangen dragen de vormheer, de priester en de diaken rode gewaden.
Paars: staat voor boete(doening), bekering en droefheid. Maar paars staat ook voor hoop en verwachting. De kleur wordt gedragen in de Veertigdagentijd en de Advent. In de meeste van onze parochies wordt ook paars gebruikt bij uitvaarten.

Volgende kleuren kan je ook tegenkomen:
Kardinaal De Kesel aan het altaar tijdens de chrismaviering 
met ceremoniemeester E.H. Karlo Tyberghien 
en diakens Rob Allaert (met stola) en 
Frans Schoovaerts (met dalmatiek).
Grijs (of zwart): in de parochie Sint-Mattheus Meensel dragen de priester en de diaken grijze gewaden bij een uitvaart.
Roze: is de kleur voor de derde zondag van de Advent (Gaudete-zondag) en de vierde zondag van de veertigdagentijd (Laetare). Roze is een tussenkleur voor het licht van Christus dat voorzichtig doorbreekt. Omdat liturgische gewaden vrij duur zijn en de roze kleur maar twee keer voorkomt in het kerkelijk jaar zijn er maar weinig parochies die erover beschikken en gebruikt men gewoon de paarse kleur.
Goud: op een uitbundig feest vervangt goud de kleur wit.
Blauw: is geen officiƫle liturgische kleur maar wordt wel soms gebruikt op Mariafeesten.
Van nu af aan tot aan het begin van de advent voert groen op zondag de boventoon. Alleen bij de hoogfeesten, tijdens een huwelijksmis of een doop wordt er nog eens wit uit de kast gehaald.

Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.