donderdag 1 maart 2018

Poetsen in het eigen hart

Zuster Katharina van de trappistinnen in Brecht

In de vastenkalender van Broederlijk Delen horen we op zondag een echo uit de zondagsviering. De schriftlezingen in de 40-dagentijd nodigen ons uit naar de kern van ons leven te kijken. Dit jaar is zuster Katharina van de trappistinnenabdij Nazareth in Brecht onze gids. We herinneren ons zuster Katharina nog uit het televisieprogramma ‘In Godsnaam’ waarin Annemie Struyf op bezoek ging bij de trappistinnen.

In de derde zondag in de veertigdagentijd neemt Jezus ons mee naar de tempel, schrijft zuster Katharina. (Joh 2, 13-25) “Hij is verontwaardigd. Het staat er overvol. Meubels, geld, handelswaar, dieren,… Hij verdraagt niet dat er op die plek, aan God gewijd, gemarchandeerd wordt. Weg met dit alles. Dit hoort hier niet thuis. Leegte is er nodig, leegte in het centrum, leegte voor God.”
Zuster Katharina houdt een pleidooi om ook onszelf leeg te maken, om ons te bekeren en ons hart te zuiveren.

Ze besluit: “De grote kuis of de paaspoets zoals dit in onze abdij heet, ruikt voor velen naar nostalgie, naar boenwas en fris linnen, maar wat zou het mooi zijn als we die tradities in eer herstellen en verruimen. Als we jaarlijks alles een beurt geven: heel het huis, alle kasten, onze hele leefwereld aanpakken en alles wat we niet in gebruik hebben, opruimen. Wat zou er veel plaats, ruimte, openheid gecreĆ«erd worden…zodat Hij bij ons thuis mag zijn.

Uit de vastenkalender van Broederlijk Delen, zondag 4 maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.