woensdag 28 maart 2018

Zalig PaasfeestHet is snel gegaan, die veertig dagen bladeren door de vastenkalender van Broederlijk Delen. Deze week vieren we in onze parochiefederatie de Goede Week. Het zou mij, onze priesters, de gemeenschap en de Heer verheugen dat u met ons komt meevieren. Vandaag, woensdag 28 maart, verzoenen we ons met de Heer in een boeteviering in de Sint-Martinuskerk te Tielt (19u00). Donderdag 29 maart vieren we de instelling van de Eucharistie in een dienst waarin we het Laatste Avondmaal met de voetwassing herdenken. Deze mis i.s.m. de KWB van Winge gaat door in de Sint-Joriskerk om 19u00. 

Op Goede Vrijdag 30 maart gedenken we de dood van Jezus aan het kruis. Met de kinderen van de Sint-Jorisschool bidden we om 15u00 in de kerk van Winge de kruisweg. Dat doen we ook om 19u00 aan de Roeselbergkapel waar we kruisweg gaan rond de kapel; we eindigen met een kruishulde en communie-uitreiking.

Op zaterdag 31 maart blijft het de ganse dag stil. Om 20u00  verzamelen we aan de Sint-Denijskerk in Houwaart waar we aan het kerkportaal het paasvuur aansteken. De nieuwe paaskaarsen van de zes parochies in onze parochiefederatie van Tielt-Winge worden gewijd, we hernieuwen onze doopgeloften en vieren de verrijzenis van de Heer. Op zondag vieren we het Paasfeest ook om 09 uur in de kerk van Sint-MattheĆ¼s Meensel en om 10u30 in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Tielt waar ook Chiro Jevati komt aansluiten. We hopen natuurlijk dat iedereen aansluit bij de belangrijkste viering van het kerkelijk jaar.

“We dachten dat de leegte van Stille Zaterdag zou blijven duren, het wachten, het uithouden in het gemis, de onzekerheid. We dachten dat dit het einde was, dat het zo zou blijven”, schrijft zuster Katharina van de trappistinnen te Brecht in de vastenkalender van Broederlijk Delen. “Maar in het licht van deze vroege ochtend – het was nog donker in ons hart – daagt er plotseling hoop aan de horizon. Vrouwen komen goed nieuws brengen…Het graf is niet zo leeg als we dachten. Is dood wel dood?”

Zuster Katharina geeft mee wat de verrijzenis voor ons kan betekenen: “De cirkel is rond. Jezus vraagt ons terug te keren naar de leerlingen, naar Galilea, de plek van het dagelijkse leven, de plek waar het allemaal begon. We nemen onze netten weer op, de dagtaken, de vergaderingen, de zorgen, de afspraken, maar alles heeft een nieuwe glans, een nieuwe kleur, een nieuwe kracht. Vanuit ons centrum onze kern borrelt een bron vol energie. Echte ‘kern-energie’ vanuit een gedecentreerd hart, die de wereld omvormt en de mensheid terug hoop geeft.”

Zalig Pasen!

Luc Claeys diakenGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.