woensdag 3 april 2019

Zand erover

Rigoberta Menchu
(c) John Matthew Smith 2001
Deze week in de vastenkalender staan de vrouwen centraal. Op donderdag plaatst Broederlijk Delen Rigoberta Mench├║ in de schijnwerpers. Deze Guatemalteekse werd wereldberoemd sinds ze in 1992 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Ze behoort tot de inheemse bevolking van het land en een groot deel van haar familie werd vermoord tijdens de burgeroorlog in de jaren ’80. 

Ze moest zelf ook onderduiken maar tijdens haar ballingschap in Mexico kon ze een boek schrijven over haar strijd voor vrede en gerechtigheid. Ook vandaag is ze nog steeds een verdedigster van inheemse rechten, rechten van vrouwen en streeft ze de verzoening na.

In zekere zin gaat het Evangelie van Johannes dat we lezen op zondag 7 april ook over vrouwenrechten. De Schriftgeleerden en farizee├źn brengen bij Jezus een vrouw die met een andere man geslapen had en dat is bij wet verboden.  “Volgens de wet van Mozes moet zo’n vrouw gedood worden”, zeggen ze Hem. Over laakbare daden van de man wordt in het Evangelie niets gezegd.  

Jezus schrijft in het zand (c)Bijbel in 1000 seconden
Voor Jezus is niet de letter van de wet bepalend maar telt Gods barmhartigheid en Hij wil de vrouw niet publiekelijk veroordelen. Hij schrijft iets in het zand en spreekt dan de gevleugelde woorden: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.” Stuk voor stuk druipen de mannen af. De vrouw krijgt een tweede kans. Zand erover.

Zuster Katharina van de trappistinnen in Brecht schrijft hierover in de kalender: “Jezus geeft de vrouw vaste grond onder de voeten. Het is alsof Hij zegt: ‘Je hoeft niet in de grond te zinken. Je mag leven, je mag bestaan. Ga maar en zondig niet meer. Leef van nu af aan op eigen grond.’ “


Diaken Luc Claeys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.