zondag 24 mei 2020

Kapelletje in Kruisstraat bedreigd

Kapelletje wordt eerlang afgebroken
(c) Hans Vander Meeren
Binnenkort dreigt opnieuw één van onze kapelletjes in Tielt-Winge te verdwijnen. Verschillende parochianen spraken me de afgelopen weken erover aan.

Kapel van boer Broos
Iemand uit de Heuvelstraat schreef me: "Eerlang wordt er kapelletje van bijna honderd jaar oud gewijd aan "de bedrukte moeder " gesloopt in de Kruisstraat, samen met de er naast staande lindes .Het kapelletje (een grote kapel) werd door boer Broos op een perceel naast zijn hoeve gebouwd rond 1920 op vraag van zijn vrouw die twee jonge kinderen (meisjes) door ziekte verloor . Mijn schriftelijk  bezwaar hiertegen (tegen de aanvraag tot verkaveling) bij de gemeente kon helaas niet baten."


Verwaarloosd erfgoed
Piéta in de kapel van de Kruisstraat
(c) Hans Vander Meeren
Een andere parochiaan uit Optielt stuurde foto's van het verwaarloosde stukje erfgoed. Hij reageerde op een oproep "Langs Tielt-Wingse wegen komt men Maria tegen" om in de meimaand foto's van kapelletjes te delen. "... Maar binnenkort weer eentje minder. Uitgerekend in de meimaand dreigt er weer een stukje van ons gemeentelijk erfgoed en plaatselijke volkscultuur teloor te gaan. Dat deze kapellen niet opgenomen zijn in de erfgoedinventaris doet afbreuk aan hun werkelijke waarde. Ondanks de verwaarloosde staat waarin het gebouwtje zich momenteel bevindt, zou het -samen met de mooie lindeboom ernaast- als een prachtig perk kunnen uitgewerkt worden, waar de voorbijgangers de rust kunnen opzoeken. Mede omdat het mogelijk de laatste kans is voor deze kapel, vond ik het mijn plicht jullie deze foto's te sturen."

Piéta
In de kapel ziet men een beeldje van Maria met een dode Jezus Christus op haar schoot. Hoewel het opschrift verwijst naar Maria Dolorosa (Onze-Lieve-Vrouw der Smarten) is de voorstelling een typische piéta. Een Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten wordt eerder afgebeeld als een vrouw van wie het hart doorstoken is met zeven zwaarden.

Privé-bezit
De parochie en de kerkfabriek zijn meestal geen eigenaar van de kapelletjes en beheren ze ook niet. Het kapelletje is in privé-bezit. Afnemende vertrouwdheid met het geloof en haar erfgoed werkt helaas de verwaarlozing van deze pareltjes in de hand. De apostel Petrus roept ons in zijn eerste brief op om zelf levende stenen te zijn in Gods geestelijke tempel. Kerken en kapellen zullen hun functie enkel kunnen behouden als we bereid zijn ons geloof te beleven en ervan naar buiten toe te getuigen.
Sint-Jan Berchmanskapel in originele staat

Van een gemeentelijke politicus vernam ik ondertussen dat de aanvraag om het kapelletje te restaureren en/of te verplaatsen door het toenmalige college werd afgewezen. Ondertussen werd de sloopvergunning aan de nieuwe eigenaars afgeleverd. Het huidig college heeft nu wel beslist om het materiaal te recupereren en daarmee de Sint-Jan-Berchmanskapel in Sint-Joris-Winge op de Leuvensesteenweg op te knappen, die na een auto-accident in 1950 werd vernield en nadien slechts gedeeltelijk werd heropgebouwd.

Sint-Jan Berchmanskapel na het ongeval van 1950



Luc Claeys, p.di.

5 opmerkingen:

  1. In 'Legendarisch en vroom Hageland (Valeer Wouters - IGO Leuven 1998) wordt deze kapel beschreven : p.230 (cit.) Een Mater Dolorosa krijgt nog bezoek in de kruisstraat bij de hoeve Bilsen. De kapel is toegankelijk. Het offeren van kaarsen laat duidelijk zijn sporen na, wat wijst op regelmatig bezoek. Een opknapbeurt dringt zich op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste, kent u het dossier ? Misschien kan er nog een oplossing tot behoud gevonden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Neen, ik kende het dossier niet. Een lokale mandataris contacteerde me dat er ooit overleg is geweest maar dat het schepencollege destijds heeft beslist om niet op het ingediende bezwaarschrift in te gaan. De sloopvergunning is ondertussen afgeleverd aan de eigenaar. Met de afbraakmaterialen zou het huidige college zich wel geëngageerd hebben om een andere kapel in de gemeente, de Sint-Jan Berchmanskapel, op de Leuvensesteenweg te Sint-Joris-Winge op te knappen. Dat is dan weer een positief.

      Verwijderen
  3. De sloopvergunning zit nog in de bekendmakingsfase, en is dus nog niet definitief. Deze beroepsperiode loopt nog tot 29.06.2020 t.e.m. die dag kan er nog steeds in beroep (door iedereen) worden gegaan voor het behoud van de kapel.
    https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/publiek/?openbaaronderzoek#beslissingprojectdetail/projectuuid=HibuxLoTTMWM6ODqGHZGzw

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De sloopvergunning is nog niet definitief, ze zit nog in de bekendmakingsfase en dit t.e.m. 29.06.2020.
    Tot en met die dag kan er nog steeds in beroep worden gegaan tegen de sloop van de kapel, iedereen kan beroep in dienen.
    https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/publiek/?openbaaronderzoek#beslissingprojectdetail/projectuuid=HibuxLoTTMWM6ODqGHZGzw

    BeantwoordenVerwijderen

Dank u wel voor uw reactie. Van zodra ze is nagelezen en goedgekeurd, zullen we ze publiceren.